Kozmik Radyo & Haber

“HİÇ KİMSE İŞÇİNİN HAKKINA GÖZ DİKMESİN!”

“HİÇ KİMSE İŞÇİNİN HAKKINA GÖZ DİKMESİN!”
374 views
24 Haziran 2020 - 14:42

Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olan Türk İş’in 4. Bölge temsilcisi Edip Gülnar, işçilerin gündeminde olan kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduklarını belirterek, “Yıllardır işçi kıdem tazminatı için mücadele veriyor, işçinin kıdem tazminatına göz koyuluyor. Kıdem tazminatıyla ilgili sürekli yeni bir gündem oluşturuyorlar, kimse işçinin hakkına göz dikmesin” dedi.

İşçilerin 100 yıllık hakkını kimsenin elinden alamayacaklarını dile getiren Başkan Gülnar, “Mecliste olsan, başbakanda olsan, Cumhurbaşkanı da olsan bu hakkı alamazsın. Bir işçi para biriktirebiliyor mu? Kıdem tazminatı bir işçinin güvencesidir, kızının çeyiz parasıdır, oğlunun düğün parasıdır, ev alma parasıdır. Bir işçi hep bunları düşünüyor” diye konuştu.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Türk İş 4. Bölge temsilcisi Edip Gülnar, bazı medya kuruluşlarının da yasayı övdüklerini ve işçileri kandırdıklarını belirtti. Bazı medyalara bakıyoruz çıkıyorlar bu yasayı övüyorlar. İşçileri kandırıyorlar. İşçinin artık kanacak durumu yoktur. Ayıp ediyorlar yazıktır, günahtır, bunun vebali çok büyüktür” şeklinde konuştu.

İşçinin gündeminde şu an kıdem tazminatı var. Kıdem tazminatının fona devredilmesi gibi bir tartışma sürüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, kıdem tazminatının devredilmesine neden karşısınız?

Tabi ki kıdem tazminatının devredilmesine karşıyız. Eskiden beri hükümetler kıdem tazminatını bir ısıtıyorlar, bir soğutuyorlar. Ama maalesef bu son dönemde kıdem tazminatı üzerine yapılan tartışmalar oldukça ciddi boyuta geldi. Onun için muhakkak ki tasvip etmiyoruz. Zaten bizim bu konuda Türkiye’yi kaosa sürüklemenin bir nedeni yok. Ciddi anlamda kıdem tazminatıyla ilgili işlem yapılırsa yer yerinden oynar. Yani sendikacılar istese bile inanın işçiler bırakmaz. Bunu bir kere hükümetin iyi düşünmesi gerekir, zaten biliyorlar.

SÜREKLİ YENİ BİR OLAY GÜNDEME GELİYOR

Böyle bir yasa olur mu? Yıllardır işçi kıdem tazminatı için mücadele veriyor, işçinin bu kıdem tazminatını göz koyuluyor. Sürekli yeni bir olayı gündeme getiriyorlar. 25-30 senesini dolduran bir işçi ne yapacak, işçinin parası fona kesilecek, fondan da yüzde yirmi beşi peşin olmak üzere taksit taksit verilecek. Böyle bir şey olabilir mi? Oradaki kayıpları hiç kimse düşünmüyor. Belki bunu işçiler de bilmiyor.

İŞÇİYİ KANDIRIYORLAR, YAZIKTIR, GÜNAHTIR…

Bazı medyalara bakıyoruz çıkıyorlar bu yasayı övüyorlar. İşçileri kandırıyorlar. İşçinin artık kanacak durumu yoktur. Önceki yasada erkek işçi askere giderken kıdem tazminatını alıyordu, geri geldiği zaman da işini garantiye alıp çalışıyordu. Bu yasayla işçi askere giderken kıdem tazminatını alamayacak. Yine kadınlarımızda evlendikten sonra eşleri çalıştırmazsa kıdem tazminatı ödeme mecburiyeti vardı. Bu yasayla o da kalkıyor. Bunun gibi birçok örnek verebiliriz. Dediğim gibi bazı medya kuruluşları çok ayıp ediyor inanın işçiyi kandırıyorlar, yazıktır, günahtır.

ALINAN KARARLARIMIZ VAR

Bizim 2 dönemdir Türk İş Genel Kurulunda ne Sayın Genel Başkanımız, ne Türk İş yönetim alınan kararlara bir şey yapamaz. En büyük merciimiz bizim genel kurullardır. Genel kurullarda ne karar alınırsa ona gelen yönetim uymak zorundadır. Bizim 2 dönemdir, yani 10 senedir, genel kurulda oylama yaparız. Kıdem tazminatıyla bir gram oynandığı zaman genel grev kararı vardır. Bunun ne Edip Gülnar engelleyebilir, ne Ergün Atalay engelleyebilir ne de öbür yöneticiler engelleyebilir.

İŞÇİNİN HAKKINA HİÇ KİMSE GÖZ DİKMESİN

Ülkemiz zaten bir kaosun içinde, bir taraftan salgın var, bir tarafta PKK var, bir tarafta Fetö ile mücadele var. Bu kaosta olan bir ülkede lütfen işçinin üzerinden elinizi çekin. Sen 100 yıllık hakkı alamazsın işçinin elinden, günahtır. Mecliste olsan, başbakanda olsan, Cumhurbaşkanı da olsan bu hakkı alamazsın. Bir işçi para biriktirebiliyor mu? Bir işçi ancak karnını doyuracak bir aylıkla idare ediyor. Kıdem tazminatı bir işçinin güvencesidir, kızının çeyiz parasıdır, oğlunun düğün parasıdır, ev alma parasıdır. Bir işçi hep bunları düşünüyor. İşçinin bu hakkına kimsenin gözü dikilmesin…

Buradan da bütün işçi kardeşlerime sesleniyorum, ölümüne bundan bir gram taviz vermeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum.

Türkiye işsizlikle oldukça fazla mücadele ediyor, milyonlarca işsizim var. Pandemi sürecinde de işten çıkarılmalar çok oldu. Siz sendika olarak bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

İşten çıkarılmaların bir kısmını çıkarmadılar, bir kısmını yasak dediler. Bir kısmına da hükümet bin yetmiş lira para ödedi. Burada yapacak bir şey yok. Burada tek diyebileceğimiz şey fırsatçı işverenler maalesef çok oldu. Burada da fırsata devam edip işçi zulmüne devam etti. Allah onların hesabını sorsun, biz bir şey diyemiyoruz.

ÖZEL RÖPORTAJ- PINAR AYTEKİN

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.