Kozmik Radyo & Haber

Coronavirüs psikolojik olarak ta sorunlar yaşanmasına neden oldu

Coronavirüs psikolojik olarak ta sorunlar yaşanmasına neden oldu
607 views
15 Mart 2020 - 12:39

Ne olayı abartmak nede küçümsemek gerekir

24 artı 4 Psikolojik Danışmanlık Merkezi Kurucusu Psikolog Hatice Ertuğrul, Coronavirüs artık içerde buda bizim kaygılanmamıza neden oluyor. Bununla baş etmemizi sağlayacak tek şeyin doğru anlamlandırma yapmak ve yetkinliklerimizi geliştirmek olduğunu vurguladı.

Bu kaos ortamından çıkmak için yapılması gerekenleri Psikolog Hatice Ertuğrul anlattı. Ertuğrul, ‘’Psikolojik olarak baktığımızda bu karmaşık düzensiz bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Yani kaos ortamı diyoruz. Bununla baş etmemizi tek sağlayacak şey doğru anlamlandırma yapmak ve yetkinliklerimizi geliştirmemiz gerekir. Karmaşık düzensiz dediğimiz sistem aslında doğal sistemin içinde var olan sistemdir. Ve bunu kontrol etmemiz için düzenleyici sistemimizi bu sisteme göre yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Yani biz var olan karmaşık düzensiz sistemi yönetebilmeyi başaramıyorsak eğer bir süre sonra bu bizim ya çok kontrolcü olup hayatını tamamen kısıtlamasına neden olur yada her şeyi boşvermesine. Biz ikisini de istemiyoruz. Doğal sistemdeki objektif tehditi görüp buna göre düzenleyici sistemini yönetmesini istiyoruz.
Tabi ki böyle durumlarda önce olayı gerçekliliği ile anlamak gerekir. Ne olayı abartmak ne küçümsemek gerekir. Biz toplum olarak ya çok abartıyoruz ya da yok sayıyoruz. Abartanlar gerekenden fazla stok yaptılar yok sayanlar aman bize bir şey olmaz dedi.
Var olan gerçeği doğru anlarsak ve bununla ilgili neler yapabileceğimizi doğru belirlersek eğer ne abartmış ne de yok saymış oluruz.
Kaygı ile baş etmemizi sağlayan subjektif olarak değil objektif değerlendirmemizdir. Bu durumda gerçek bir tehdit var ve bizler onu objektif tehdit algısı olarak alırsak ve kendimizle ilgili yetkinliklerimizi geliştirdiğimizde kaygımız ile baş etmiş veya engellemiş oluruz’’ dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.