Kozmik Radyo & Haber

Gürer: “Kavun da üreticiyi pişman etti “

Gürer: “Kavun da üreticiyi pişman etti “
2 views
02 Eylül 2024 - 11:59

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kavun üreticilerinin yaşadığı zorlukları Niğde’de tarla tarla gezerek üreticiden dinledi.

Niğde ilinin tarımda önemli bir üretim merkezi olduğunu belirten Gürer, buğday, arpa, patates, domates, karpuz, fasulye, kavun, kırmızı biber başta olmak üzere bu yıl ekilen dikilen üründen çiftçi para kazanmadı” dedi

Ömer Fethi Gürer, “Üreticilerin bu yıl kavunun para etmemesi nedeniyle tarlada kalması sonucu büyük zarar ettiklerini belirtiyorlar. Kavun toplanmazsa birkaç güne kadar hem fire hem zayiatı oluşacak. Ürün tarlada kalmış durumda.” diye konuştu.

Artan maliyetler ve düşük fiyatlar nedeniyle 1 milyon TL zarar ettiğini belirten kavun üreticisi Hacı Koç, “Zararımız büyük, borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz?” derken, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin borçlarının 2027 yılına kadar ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi için TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunduğunu açıkladı.

 KAVUN DA ZARAR ETTİRDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Dünyada kavun üretiminde Türkiye ilk sıralarda yer alıyor ve kavun üretimi de Türkiye’de 1 milyon 600 bin tona kadar çıktı. Birçok yerde kavun satın alamayan çok sayıda vatandaş var; çünkü tarladan ürün gittiği zaman fiyatlar katlanıyor. Ama bu yıl, karpuz gibi kavun da önemli ölçüde tarlada kaldı ve üretim yapanlara para kazandırmadı. Tarımda planlama olmadığından, bu yıl kavundan ve karpuzdan para kazanamayan çiftçiler, gelecek yıl daha az ekecek ve bu kez de fiyatlar artacak.” dedi.

KAVUN ÜRETİCİSİ HACI KOÇ: “ZARARIMIZ BÜYÜK, BORÇLARIMIZI NASIL ÖDEYECEĞİZ?”

Kavun üreticisi Hacı Koç ise yaşadıkları mali sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: “Bu yıl kavundan para kazanmayı bırakın, çok ciddi zarar ettik. Şu an kavunda dönüm maliyetimiz 20.000 lirayı geçiyor, karpuzda ise 25.000 lirayı buluyor. Fideyi 14 TL’ye aldık, dönüme 700 fide atıyoruz. Sadece fide maliyetini bile karşılayamadık, mazotu falan hiç söylemiyorum. Şu an ben 30 dönüm kavun, 25 dönüm karpuz ektim ve 1 milyon TL zararım var. Kaça sattım derseniz, dönüm başına 10.000 liraya sattım. Çukurkuyu’da çok kişi kavun ekti; bunların içinde belki de en şanslı olan biziz, çünkü hiç kavun satamayanlar var. Tarlada kavunlar olduğu gibi duruyor. Tüccar diyor ki, ‘Satamıyorum.’ Yan tarafta Bayat köyü var; 78 dönüm kavunu 58.000 liraya vermişler. Milletin durumu çok kötü, girdi maliyetlerimiz arttı. Şimdi biz bu borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz?”

 TRAKTÖR VE TARLALAR SATIŞA ÇIKACAK

Kavun üreticisi Hacı Koç, çiftçilerin yaşadığı borç krizini anlatırken durumun ciddiyetine dikkat çekti. “Biz bu paraları ödeyeceğiz; bunların karşılığında çek verdik. 9. ayda bu borçlar ödenecek. Bankadan da kredi aldık, bankaya da özel şahıslara da borcumuz var. Özel bankalara da borcumuz var. Ödeyemediğimizde traktör satılırsa traktörü satacağız, tarla satılırsa tarlayı satacağız.” dedi.

Hacı Koç, kendilerine sürekli ekim yapmaları söylendiğini belirterek, “Bize ‘ekim yapın’ dediler, ektik. Dağa taşa ekin dediler, ektik. İnandık. Bütün çiftçilerin durumu içler acısı. Ben bu sene, eğer bankalar çiftçinin borcunu faizsiz erteleme yapmazlarsa, çiftçinin çıkar yolu yok.” ifadelerini kullandı.

GÜRER: “ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI 2027 YILINA KADAR ERTELENMELİ”

Çiftçilerin yaşadığı finansal zorluklara çözüm bulmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi sunduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerin borçlarının 2027 yılına kadar ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına kanun teklifini sundum. Çünkü gittiğim her yerde görüyorum; kavun, karpuz, domates, patlıcan ürünleri tarlada kalıyor. İlginç olan şu ki, kavun da dünyanın önemli üretici ülkelerinden biriyiz, ama hâlâ kavun yiyememiş olan çok sayıda yurttaşımız var. Üstelik kavunun tarlada kilosunun 70 kuruşa kadar düştüğü yerde” şeklinde konuştu.

KAVUN ÜRETİCİSİNİN ALIN TERİNE DEĞER VERİLMİYOR

Kavun üreticisi Hacı Koç ise ürünlerini düşük fiyatlara satmak zorunda kaldıklarını ifade etti: “Dönüm başına 7-8 ton kavun alınıyor, ama biz bunu 70 kuruşa veriyoruz. Bu nasıl oluyor da pazarda markette fiyatı katlanıyor? Bir yerlerde haksız kazanç var, ama bilmiyorum. Kazanmayan çiftçi, pahalı alan vatandaş; bundan aracı mı kazanıyor, tüccar mı? Tüccar da diyor ki, ‘Zarar ediyorum.'”

ÇİFTÇİ ÇÖZÜM BULAMADI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kavunun işlenerek de değerlendirilmesinin mümkün olduğunu belirtirken, nakliye fiyatlarının ve yol giderlerinin de ürün fiyatını etkilediğini vurguladı. Hacı Koç, işlenen ürünlerde de eskisini gibi  kazanç sağlanamadığını belirterek, “Bundan mesela parfüm yapıyorlar, meyve suyu fabrikaları meyve suyu yapıyor. Bunun her şeyi oluyor ama şu an işçiliğini kurtarmıyor. Biz bunu fabrikaya gönderdiğimizde cebimizden para vermemiz gerekiyor. Tarlada kalsın, daha iyi. Kilosunu 2 TL’ye alalım dediler ama kırıcı istiyor, 50 kuruşu zaten kırıcıya gidiyor. Nakliyesi var, biz nereden ne kazanacağız? Bir de fire düşüyorlar. Bazen de red geliyor fabrikadan. Şimdi oraya gitti mi adam diyor, ‘Kavun iyi değilmiş.’ Red geliyor fabrikadan; fabrika sana açıklama da yapmıyor, niye red verdiğini de söylemiyor. Ölü fiyatına almak istiyor, bir şekilde sıkıştırıyor bizi; yarıya düşürüyor ya da %50 fire koyuyor. Bunu burada çöpe döksen, çöp de para.” diye konuştu.

ÜRETİCİ, ZARARINA SATIŞ YAPMAKTAN BIKTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin yaşadığı bu zorlukların acilen çözülmesi gerektiğini belirterek, “Üreticimiz diyor ki, tarlada bu ürünü toplamanın bir maliyeti var, bunun nakliyesi var. Götürdüğümüzde fabrikaya verelim; bırakın yiyecek olarak tüketilmeyi, farklı amaçlarla kullanılsın. Ama bu kez de oraya gittiğimizde zorluk çıkarılıyor. Zorluk sonrası çöpe dökecek olsak, ondan bile para alıyorlar. O zaman tarlada bırakıyoruz, hayvan yemi oluyor diyorlar.” dedi.

Hacı Koç ise yaşadıkları sıkıntıyı şöyle özetledi: “Bunu yaşayan arkadaşlarımız var. Geçen bir yere götürdüler, çöpe dökmek istediler, çöpten bile para istediler, nakliye hariç.”

KAVUN ÜRETİCİSİNİN DURUMU İYİ DEĞİL

Üretim maliyetlerinin çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Kavunu yetiştirirken sulama gideri var, elektriği kullanarak su temin ediyorlar. Bunun yanında ilaç, gübre, mazot gibi temel girdiler var.” diye konuştu.

Üretici Hacı Koç, “Ayrıca fide kullanıyoruz, fidenin tanesi 14 TL, dönümüne 700 fide dikiyoruz, bu da yaklaşık 10.000 lira fide masrafına tekabül ediyor.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.