Kozmik Radyo & Haber

“Tüm sorumlular hakkında derhal soruşturma açılmalı”

“Tüm sorumlular hakkında derhal soruşturma açılmalı”
6 views
15 Şubat 2024 - 10:06

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Erzincan’da meydana gelen maden faciasının göz göre göre geldiğini belirtti. 

Siyasi iktidarın, muhalefetin uyarılarının dinlememesi nedeniyle bu tür olayların meydana geldiğini belirten Gürer “Birilerini zengin edeceğim diye ülkeyi kritik bir noktaya taşımanın alemi yok. Ne orman kaldı ne tarım alanı kaldı ne sit alanı kaldı ne askerî bölge kaldı. Üç kuruşluk birileri malı götürecek diye ülkemin değerleri çarçur ediliyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, siyasi iktidarı sert sözlerle eleştirdi.

AKP İKTİDARI UYARILARI SÜREKLİ KULAK ARDI EDİYOR 

Muhalefetin siyasi iktidarı her konuda önceden uyardığını ancak iktidarın bu uyarıları dinlememesi nedeniyle bu tür acı olayların meydana geldiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili 2021 yılında dönemin Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a verdiği soru önergesi ve önergeye verilen cevabı paylaştı.

GÜRER’İN 3 YIL ÖNCEKİ SORU ÖNERGESİ 

3 yıl önce ilgili bakanlığına yönelttiği soruları Meclis Genel Kurulu’nda okuyan Gürer, “2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a madenlerle ilgili 9 tane soru yönelttim, bunlardan biri de bugün toprak kayması olan bölgeyle ilgiliydi. Sorumuz şöyle: “Fırat Nehri kıyısına kurulmasına izin verilen yılda 9 bin ton sülfürik asit, 7 bin ton siyanür, 5 bin ton silika ve bunlar gibi onlarca zehirli kimyasalın su gibi kullanıldığı, her gün Mısır Piramidi gibi zehirli pasa dağlarını Fırat kıyısına yığan Çöpler Altın Madeni için detaylı inceleme yapılmış mıdır? Yaptırdıysanız Fırat Nehri’nin hemen kıyısına yığılan ve zehirli ağır metaller ile sülfürik asit sızıntısı kaynağı olan pasa dağları ile deprem fay hattı üzerine inşa edilen 47 milyon metreküplük zehir barajıyla bırakın Erzincan ilimizin güvenliğini, Türkiye’nin, gıda güvenliğine veyahut Orta Doğu’nun gıda güvenliğine bir tehdit hâline gelmiş olan Çöpler Altın Madenine nasıl izin verildi? Bugün İliç’in, Kemaliye’nin ve Erzincan’ın güvenliğini tehdit eden, Munzur Dağları’nı hedef almış bu madenle ilgili yeni detaylı bir inceleme yaptıracak mısınız?” diye sordum

MURAT KURUM’UN YANITI

Bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Murat Kurum verdiği yanıtta şöyle diyor: “Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler Köyü mevkisindeMadencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılması planlanan Çöpler Kompleks Madeni Kapasite Artışı Projesi için 24/12/2014 tarihinde “ÇED olumlu” raporu verilmiştir. ÇED sürecinde Maden işleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Erzincan Valiliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Bakanlığımız yetkililerinden oluşan kapsamlı bir inceleme ve değerlendirme Komisyonu marifetiyle ÇED raporu verilmiştir.” İfadelerini kullandı.

KİMİN İHMALİ VARSA DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALI 

ÇED raporunda kimlerin imzası varsa derhal soruşturma açılması gerektiğini belirten Gürer, “Önce bu ÇED raporu verenlerden işe başlamak lazım, burada kimin imzası varsa önce onları soruşturmaya çağırmak lazım çünkü bu konuların olacağı öngörülebiliyor ve muhalefet olarak da biz bu konuda uyarıyoruz. Neden bunlar dikkate alınmadı? Bakınız “İbrahim Gündüz” kitap yazan gazeteci bir arkadaşımız var. Bugün Türkiye madenlerinde nerede ne risk varsa o kardeşimiz gitti, hepsini derledi, kitap hâline getirdi. Ya, onu okuyan birisi yok mu? Olayın olacağı belli, Bakana soruyoruz: “Siyanürle, altın aramayla ilgili ne yapılıyor?” diye. Bakan kendince kafa buluyor, diyor ki: “Altın siyanürle çıkarılmaz.” İşlenmesini soruyoruz; o, altının çıkarışıyla ilgili yanıt verip olayı savsaklıyor. Herkes işini doğru yapsa bugün bunlar olmaz” diye konuştu.

UMARIM FIRAT’A ULAŞMAZ

AKP iktidarları döneminde bizi, Türkiye’nin Avrupa’da iş cinayetlerinde birinci noktaya ulaştığını, bunun nedenini ise vurdumduymazlık olduğunu anlatan Gürer, “Kalkıp da günah çıkarmanın alemi yok. Meclis araştırması açılsa ne olacak? Yarın bu Meclis araştırmasının raporu ortaya çıkınca bununla ilgili sorumlular gerekli cezayı alacak mı? İşin birinci noktasından başbakanına kadar kim sorumluysa hepsi, oradaki bugün toprak altında kalandan da Fırat’a -ulaşmaz dilerim- ulaşırsa ülkenin içine düşeceği tazminat davaları dâhil her sorunun vebalini taşıyor” şeklinde konuştu.

BİRİLERİNİ ZENGİN ETMEK İÇİN DEĞER Mİ?

“Birilerini zengin edeceğim diye ülkeyi kritik bir noktaya taşımanın alemi yok” diye CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Eğer bu siyanür Fırat Nehri’ne ulaşırsa yalnızca Türkiye’nin değil, uluslararası anlamda da başımıza gelecekleri önceden öngörebilmek lazım. Bu nedir ya? Ne orman kaldı ne tarım alanı kaldı ne sit alanı kaldı ne askerî bölge kaldı. Üç kuruşluk birileri malı götürecek diye ülkemin değerleri çarçur ediliyor. Bunlar kabul edilebilir bir durum değil” ifadelerini kullandı.

YAZIK OLUYOR BU ÜLKEYE

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı
“Madenle ilgili çok sayıda yasa değişikliği yapılıyor. “Ya, bu yapılandan Türkiye’nin faydası ne?” dediğiniz zaman, eğer orada artı değer üretiliyorsa o bile bir yolla aynı kişilere geri gidiyor. Milletvekili olarak böylesine bir duruma seyirci kalmayı ben içime sindiremiyorum, o nedenle çok sayıda da soru önergesi verdim; hepsine düzmece cevaplar… Yazık oluyor bu ülkeye.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.