Kozmik Radyo & Haber

Gürer: 42 il dışında IPARD yok

Gürer: 42 il dışında IPARD yok
83 views
25 Mayıs 2023 - 10:36

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörlüğü Mali Destek Bürosunun Niğde’de kurulacak olmasının, “Niğde IPARD Programına dahil edildi” şeklinde açıklanmasının doğru olmadığını belirtti. Gürer Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma programı 2007 yılında başladı.3 etaba geçti.42 ilde uygulanıyor. Bu kapsama Niğde dahil değil, Dahil edilmedi. Niğde dahil edildi açıklaması yapıldı. AB bu konuda yazısı yayınlamaya yetkilileri davet ediyorum. Çünkü Bakan soruma yanıtta Avrupa Birliği Komiserliği ile görüşüyoruz dedi. Halen karar yok varsa AB’nin Resmî belgesi  kamuoyuna açıklansın.  

Gürer, “Bir Avrupa Birliği hibe programı olan ve 2007 yılından bu yana Niğde’nin dahil olmadığı 42 ilde uygulanan IPARD ile  ilgili yapılan açıklamada  “Niğde Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Kapsamına Dahil Ediliyor” şeklindeki  açıklamada halen 81 ilde uygulama  Kırsal Kalkınma sanki AB kalkınması gibi gösterildi. Seçim öncesi bu açıklama birbirinden farklı uygulamaları aynı gibi yansıtmaktan ibarettir ” dedi. 

NİĞDE, 15 YILDIR UYGULANAN IPARD’A HALEN DAHİL EDİLMEDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Avrupa Birliği (AB)Hibe Fonu tarafından yaklaşık 15 yıldır 42 ilde uygulanan IPARD programına, Niğde ilinin dahil edilmediğini belirtti. Çiftçilerimiz komşu illerde olan bu destekten mahrum bırakıldı” dedi.

IPARD DEĞİL, KIRSAL KALKINMA DESTEĞİ 

Niğde Valiliği tarafından yapılan ve “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörlüğü Mali Destek Bürosunun Niğde’de kurulacak” şeklinde duyurulan basın açıklamasının, sanki Niğde ilinin “ AB IPARD Programına dahil edildiği” yönünde yanlış bir algıya neden olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “O Kırsal Kalkınma projesi 81  ilde uygulanıyor. Niğde buna dahil edildi. bu  AB’nin uygulamadı PARD farklı uygulamalardır. 2007 yılından bu yana 42 ilde uygulanan AB hibe fonu uygulaması ile Niğde’ye kırsal kalkınma destek bürosunun açılması arasında fark var” diye konuştu. 

ZATEN 81 İLDE UYGULANIYOR

Kırsal kalkınmayla ilgili destek programının 81 ilde uygulanan bir program olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu program Avrupa Birliği kırsal kalkınma programı değil; 2007 yılından beri uygulanan 42 ilde mevcut IPARD Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programına halen Niğde ili ne yazık ki halen dahil edilmemiştir” şeklinde konuştu. 

NİĞDE İÇİN ÖZEL BİR DÜZENLEME YOK

Tarım ve Orman Bakanının Niğde ziyaretinde, Niğde’nin de AB Hibe Programı olan IPARD’ a dahil edileceğini açıkladığını ancak bu konuda AB’nin ilgili birimleri ile konuşulmaktan öteye gidilemediğinin anlaşıldığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kırsal kalkınma ile ilgili Niğde dışında tüm illerde bu kapsama alınmış olup Niğde için özel bir düzenleme sağlanmamaktadır. Bakan yazılı soruma yanıtta bu yönde çalışma var derken daha önceki bakanlar   Niğde IPARD alınmayacağını söylediler. Sürekli kamuoyu tepkisi olacak diye dindirildi ” değerlendirmesinde bulundu.

5 BAKANA DA SORU ÖNERGESİ VERDİM 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her ilde olan Niğde için de yapılmaktadır Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma desteği IPARD çevremizde Aksaray Nevşehir ve Konya’da 2007 yılından beri uygulanıp bu projeye Niğde katılmamıştır. AKP iktidarı döneminde 5 kez değişen Tarım ve Orman Bakanlarına verdiğim yazılı soru önergelerine 5 bakanda konuyu Avrupa Birliği ile görüştüklerini ancak 42 il dışında IPARD ’a yeni iller katılmasının kabul edilmediği ifade edilmiştir” şeklinde konuştu.

NİĞDE AB’NIN HİBE PROGRAMI OLAN IPARD’DA DEĞİL 

Niğde Valiliğinde yapılan açıklamanın içeriğinin aslında ülke genelinde uygulanan Kırsal Kalkınma Desteğine Niğde’nin de dahil edilmesinden ibaret olduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak Avrupa Birliğinin uyguladığı proje değildir. Açıklamada yer aldığı biçimi ile Kırsal Kalkınma projesidir ve tüm illerde uygulanmaktadır Niğde için özel bir durum söz konusu olmayıp Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi 3’üncü etaba ermiş ve Niğde ili halen bu kapsama ne yazık ki alınmamıştır” ifadelerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.