Kozmik Radyo & Haber

İşsizlik Maaşı Aslanın Ağzında

İşsizlik Maaşı Aslanın Ağzında
97 views
22 Kasım 2022 - 11:58

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son 20 yılda işsizlik maaşına 17 milyon 61 bin 486 kişinin başvurduğunu, işsizlerden neredeyse yarısının işsizlik maaşı almaya hak kazanamadığını söyledi.  İşsiz kalan vatandaşın kaderine terk edildiğini belirten CHP’li Bulut, “Çalışanların brüt ücreti üzerinden işçiden yüzde 1, işverenden yüzde 2 oranında kesinti yapılarak oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlerin yarısı yararlanamıyor. İşsizlik maaşı aslanın ağzında” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, çalışanların brüt ücreti üzerinden işçiden yüzde 1, işverenden yüzde 2 oranında kesinti yapılarak oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan (İSF) işsiz kalan vatandaşların neredeyse yarısının yararlanamadığını söyledi. Son 20 yılda işsizlik maaşına 17 milyon 61 bin 486 kişinin başvurduğunu belirten CHP’li Bulut, başvuranların 9 milyon 465 bin 656’sının işsizlik maaşı almaya hak kazandığını kaydetti Bulut, 20 yılda İşsizlik Sigorta Fonu’ndan işçilere verilen paranın 49 milyar 763 milyon 289 bin 945 TL olduğunu, işsizlik maaşına başvuranların neredeyse yarısının işsizlik maaşından yararlanamadığını bildirdi.

İŞSİZLERİN SADECE YARISI MAAŞTAN YARARLANABİLİYOR

İşsizlik maaşının aslanın ağzında olduğunu kaydeden Bulut, işsizlik sigortasından, işsiz kalmadan önceki son 120 gün çalışıyor olan ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemiş olma koşullarına sahip olanların yararlanabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“İşsizlik ödeneği bağlananlara 6-10 ay arasında ödeme yapılıyor. Bu süre içerisinde iş bulanların ödeneği kesiliyor. İş-Kur’un verilerine göre bu yılın ilk 10 aylık döneminde işinden çıkarılan toplam 1 milyon 386 bin kişi, İSF’ye işsizlik aylığı almak üzere başvurdu.  İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının zorluğu nedeniyle başvuruda bulunanların sadece yüzde 48,6’sını oluşturan 675 bin işsize işsizlik ödeneği bağlandı. İşini kaybeden her 2 kişiden 1’i hem maaşsız hem de işsiz.”

İŞSİZLER KADERİNE TERK EDİLİYOR

İSF’nin toplam varlığının ekim ayı sonunda 118,3 milyar liraya yükseldiğini, fon varlığının; %84,28’i tahvil ve %15,72’sinin mevduattan oluştuğunu belirten Bulut, “İşsiz kalanlara maaş ödemesi için kurulan İSF, 2008 yılında bir yasa değişikliği ile amacından saptırıldı. Güneydoğu Anadolu Projesi’ne (GAP) kaynak aktarımından istihdam teşvik ve desteklerine, Covid salgınından Soma’daki işçilerin işverence ödenmeyen ücretlerine, karayollarından teşvike kadar her iş için kullanıldı. Yani fon, kentlerimizde deprem güvenliğini sağlamak için alınan deprem vergileri gibi ‘işsizler hariç’ her işte kullanılır oldu. İşsizlik Fonu’ndan GAP’a aktarılan paranın toplamı 11.5 milyar lira. 14 yıl önce borç olarak verilen emekçinin parası yüksek enflasyon karşısında eridi.  O yılların ortalama kurlarıyla yaklaşık 7.5 milyar dolar olan para bugünkü kurla yaklaşık 618 milyon dolara kadar düştü. İşsizlik Sigortası Fonu, Yağma Hasan’ın böreği gibi talan edildi.  İktidar emekçinin fonda toplanan parasını har vurup harman savuruyor, işsiz kalanlar ekonomik kriz ortamında ailesiyle birlikte kaderine terk ediliyor” ifadelerini kullandı.

İŞİZLİK SİGORTASI FONU’NUN 20 YILLIK BİLANÇOSU

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.