Kozmik Radyo & Haber

‘Kanayan yara kentsel dönüşüme neşter!’

‘Kanayan yara kentsel dönüşüme neşter!’
183 views
23 Ağustos 2022 - 11:37

Kentsel dönüşümün amacı, bu yapıların yıkılıp yeniden inşa edilmesi ve hem can hem de mal kaybının önlenmesini sağlamak. Hasarlı binaların yıkılmasının ardından inşa edilen sağlıklı binalar sayesinde doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunmasının yanında insanlarımızın asayiş olarakta daha refah dolu bir yaşamın önünü açmak.

DAİMFED (Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu) tarafından projelendirilerek 5 Ocak Televizyonu ile birlikte hayata geçirilen “MAHALLE MAHALLE KENTSEL DÖNÜŞÜM” Şehit Duran Mahallesinde başladı. Projelendirilen program on beş günde bir mahallede gerçekleştirilecek. İlk programın sponsorluğunu Adana’ nın önde gelen firmalarından olan ‘Hamidi Grup Yapı’ üstlendi. Şehit Duran Mahallesi sakinlerinin ilgisiyle gerçekleşen programa ayrıca DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Özlem Karaoğlan, Seyhan Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü Serfıraz Ekmen, DAİMFED Kentsel Dönüşüm Mevzuat Başkanı Timuçin Güvercin, DAİMFED Mali ve İdari İşler Başkanı Nurullah Hamidi ve Şehit Duran Mahalle Muhtarı Yusuf Toprak katılım sağladı. Programın akışını sağlayan 5 Ocak TV Genel Yayın Yönetmeni Serden Çevik ve Program Yapımcısı Murat Yonat idaresindeki yayın Kentsel Dönüşümü engelleyen sıkıntıları yetkili kişiler anlattılar.

‘ON BEŞ GÜNDE BİR MAHALLELERİMİZDE VATANDAŞIMIZLA BULUŞACAĞIZ”

DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu; “Federasyonumuzun kuruluşuyla birlikte hayalim olan bu projeye sizin desteğinizle başlamak heyecan verici. Kentsel Dönüşümü lüks otellerin salonlarından alıp gerçek muhatapları olan halkımız ve yetkililerle çözüm noktasında adımlar atmak gerekiyor. İnşallah bu devam edecek ve her on beş günde bir mahalleye ulaşıp gündemde tutacak takipçisi olacağız.Burada temel hedefimiz buralarda kentsel dönüşümü başlatabilmek için Müteahhidin bu işe girmesi ve yetkili kurumların bürokratik kısıtlamaları asgariye indirmesi gerekiyor. Ve vatandaşımız arsasını nasıl verecek ki inşaatlar yarım kalmadan sonuca vara bilelim.” Açıklamasında bulundu.

‘SOSYAL DONATI OLARAK SIFIR NOKTASINDA EKSİK BİR MAHALLEYİZ’

Şehit Duran Mahalle Muhtarı Yusuf Toprak; “Mahalle olarak adeta kangren haline gelen Kentsel Dönüşüm için bu hareketin başarılı olmasını diliyorum. Kentsel Dönüşümle birlikte mahalle halkımızın daha yaşanabilir sağlık bir yapıya kavuşmasını arzu ediyorum. Bunu la birlikte sosyal donatı olarak sıfır noktasında eksik olan mahallemizin istenilen sağlıklı ve muazzam bir hale geleceğini görmek istiyoruz.” Dedi.

‘BELEDİYE OLARAK KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YETERLİ ANLAŞMA SAĞLAYAMADIK’

Seyhan Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü Serfıraz Ekmen; “Kentsel Dönüşüm olarak buralarda 2016’dan beri çalışmalar başlatılmış olup proje bazlı hazırlıklar yapılmış, Belediye Meclisinden kararlar düzenlenmiştir. Fakat yaklaşık 3500’ e yakın kişiden sadece 40-50 kişiyle anlaşma imkânı bulunabilmiştir. Dolayısıyla bu konuda çalışmalarımız kaldırılmıştır. Burada hedefe varılabilmesi içim Müteahhitler üzerinden yol alınabileceğini düşünüyoruz. Burada ise Müteahhidin yoğunluk talebi olacak. O zamanda insan yoğunluğu artacağı için sosyal alanda Belediye yetersiz kalacaktır.” Şeklinde ifade etti.

‘ÖNCELİKLE YENİ BİR PLANLAMAYLA BİR ARAYA GELEREK ÇÖZÜME GİDİLMELİ’

Adana Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Özlem Karaoğlan; “Buradaki çıkmazı aşmak için önce planlama gerekiyor. Buda ortak yolda buluşmakla gerçekleşebilir. Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi, Mahalle hak sahipleri ve Müteahhitler bir araya gelmelidir. Öncelikle plansız kalan bu bölgelerin plan proje çalışmalarının yeniden yapılması gerekiyor. Bu yapılırken çevrenin yoğunluk ölçüsüne bakmak gerekiyor ki sağlıklı bir yapı projesi üretilebilsin. Bunlar olduğunda sosyal donatılarda haliyle olacaktır.” Dedi.

‘DAİMFED OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ’

DAİMFED Kentsel Dönüşüm Mevzuat Başkanı Timuçin Güvercin; “Bizler Müteahhitler olarak konunun ehemmiyetinin farkındayız. Vatandaşlarımıza sektör olarak her türlü desteğe ve yardıma hazırız. Kentsel Dönüşüm noktasında aklınıza gelecek her sorunun cevabı için yol gösterici olmaya çalışacağız. Bunun için her zaman bize baş vurabilirsiniz.” Dedi.

‘VATANDAŞLA DEVLET ARAYA GİRECEK Kİ SONUCA ULAŞILABİLSİN’

DAİMFED Mali ve İdari İşler Başkanı Nurullah Hamidi; “Vatandaşın 100 m2 olan 4 katlı yerine Müteahhit aynı katı imkânsız veremez. Bu durumda araya Devlet ve Vatandaş makul tekliflerle girmeliki sonuca ulaşılabilsin. Kanunlarda da yeni bir yüzdelik oranının olması gerekiyor. Bölgenin yüzde 20’si yeni imar yüzde 70-80’i ise Kentsel Dönüşüm şartlarında olmak zorundadır. Sonuç olarak Vatandaşla Müteahhidin arasındaki kişi Devlet olmalıdır. Ancak bu şekilde konunun altından kalkına bilinir. ’Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Program vatandaşlar ve yetkililerin soru – cevap şeklinde istişarelerde bulunmalarıyla devam etti. Adana ve Ülkemizin pek çok yerinde Kentsel Dönüşümle alakalı olarak aynı sorunların yaşanması kanayan bir yara olarak düşünülürse başlangıç olarak bir neşter sayılacak bu adımlar her on beş günde bir 5 Ocak TV ve DAİMFED işbirliğiyle atılacak.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.