Kozmik Radyo & Haber

Bilgiç, “Ayçiçek’in fiyatı biran önce belirlenmelidir”

Bilgiç, “Ayçiçek’in fiyatı biran önce belirlenmelidir”
188 views
27 Temmuz 2022 - 12:14

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Hasadı başlayacak olan ayçiçeğinde sıkıntılı bir süreç yaşandığını, bu sıkıntının giderilmesi için ayçiçek fiyatının biran önce açıklanması gerektiğini söyledi.

BAĞIŞ, “GIDADA KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLMA ÇABASI İÇERİSİNDE OLMALIYIZ”

Adana Ticaret Borsası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısını açan Meclis Başkanı Osman Bağış, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan ‘Gıda Krizi’ ne Türkiye’nin diplomatik çabası ile anlaşmaya varılması sonucu dünyanın rahat nefes aldığını söyledi.

Bağış, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ve arpada uyguladığı fiyat politikasını mısır içinde sürdürmesi gerekir. Mısır taban fiyatının hasat başlamadan açıklanıp, üreticinin endişesi ortadan kaldırılmalıdır. Yağışların bol olması sebebiyle ayçiçekte yüksek verim beklemekteyim. Dünyanın stratejik bir sektör olarak kabul ettiği tarım ve gıda ürünlerinin üretimine yönelik devlet destekleri devam etmeli, gıdada kendi kendine yeterli bir ülke olma çabası içerisinde yolumuza devam etmeliyiz.” dedi.

BİLGİÇ, “ADANA’DA TARIMSAL HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR”

Adana’da tarımsal hareketliliğin devam ettiğini söyleyen Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç yaptığı aylık değerlendirme de “Hasadı başlayacak olan ayçiçeğinde fiyat belirsizliğinden dolayı sıkıntılı bir süreç var. ATB olarak bu sıkıntının biran önce aşılmasını bekliyoruz. Bu konuda bir önerim olacak; Ayçiçeği işleyen Trakya Birlik’te dahil olmak üzere Türkiye’deki birliklerin ve bölgemizdeki fabrikaların ayçiçeği konusunda fiyat analizi yapıp, biran önce fiyat açıklamaları lazımdır. Tarım Bakanlığımız bütün ürünlerde olduğu gibi ayçiçeğinde de fark ödemesi (prim desteği) yapmalıdır. Buğday ve arpaya verilen destek gibi ayçiçeğinde de ÇKS’ye kayıtlı bütün üreticilere verilecek desteğin ciddi boyutta olmasını bekliyoruz. Pandemi süreci ve sonrasında tarımın ne denli önemli olduğu, tarım ürünlerinin ne kadar değerli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu ürünler mutlaka üretilmeli, üretici memnun edilmelidir. Bu sebeple üreticilerin de alın terinin karşılığını alacağı fiyat beklentisi var.”

ARTIK ÜRETMEK DE KOLAY DEĞİL

Başkan Bilgiç, “TMO’nun buğday ve arpada uyguladığı politikayı çok önemsiyor ve takdir ediyorum. Ağustos ayının ortalarında Adana’da mısır hasadı başlayacak. Mısır bölgemizin önemli ürünlerinin başında geliyor. Aynı fiyat politikası ve desteklerin mısırada verilmesini bekliyoruz. Adana’da bu yıl bir milyon tonun üzerinde üretim beklentimiz var. Mısır üreticilerimizde bundan faydalanmalıdır ki emeklerinin karşılığını alsın. Artık üretmekte hiç kolay değil. Girdi maliyetler her geçen gün artıkça artıyor. Üreticinin üretmesini sağlayacak tedbirler hızlıca sağlanmalıdır. Bu ülke üretmez dışa bağımlı olursa görüldüğü üzre ürünlere ulaşılamadığı gibi, ulaşıldığında da çok pahalıya elde ediyorsunuz. Türk insanının aile bütçelerini sarsmayacak şekilde beslenmeye, hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirmeye ihtiyacı var. Bu manada kendi ürünlerimizi ne kadar çok kendimiz üretir, kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılarsak sadece kendimize değil, ülkemizin tarımsal ihracatınada büyük katkımız olur.” diye konuşan Başkan Bilgiç, Sarıçam İlçesinde bulunan TOBB Tarım Lisesinin yüzde yüz doluluk oranıyla kapasitesini tam doldurduğunu, bu doluluğun Adana Ticaret Borsası ve tarım paydaşları olarak kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.