Kozmik Radyo & Haber

Çulhaoğlu: İYİ Parti’nin iktidarında EYT sorununu ortadan kaldıracağız.

Çulhaoğlu: İYİ Parti’nin iktidarında EYT sorununu ortadan kaldıracağız.
345 views
16 Mayıs 2022 - 12:38

İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu iktidar olduklarında EYT sorununu çözeceklerini dile getirdi. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Çulhaoğlu şu ifadelere yer verdi:

“Emeklilikte Yaşa Takılan kardeşlerimiz her seçim öncesi Ak Parti iktidarından söz alıyorlar ama arkasında durulmayan sözler nedeniyle hüsrana uğrayıp mağduriyetleriyle baş başa bırakılıyorlar. Bu kardeşlerimizin büyük bir bölümü yaşları sebebiyle iş bulamıyor, çok büyük bir bölümü primlerini ödemelerine rağmen sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor, emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen yaş beklemeye mahkûm ediliyorlar. Parti olarak yapmış olduğumuz analizler sonucu ülkemizde yaklaşık 4,7 milyon insanımızın EYT’li olduğunu tespit ettik. Bu rakamın içerisinde yer alan 3 milyon vatandaşımızın bugün itibariyle hem prim günlerini doldurmuş hem de yaş kriterini tamamlamış olduklarını gördük.

İYİ Parti olarak bu kardeşlerimizle ilgili Çözüm Planımızı oluşturduk.

Biz bugün yaşanmakta olana büyük soruna 4 temel ilke çerçevesinde bakıyoruz.

Birinci ilkemiz; Hakkaniyetin tesisi. Yani, EYT’liler grubu içerisinde yeni bir adaletsizliğe neden olunmaması. Bunun için 4,7 milyon insanımızın tamamının yararlandığı adil bir düzenleme öneriyoruz.

İkinci ilkemiz; EYT düzenlemesine bakış açımızda gizli. Biz, EYT sorununu çözmeye bir sosyal yardım olarak değil oluşan bir hak kaybının giderilmesi olarak bakıyoruz.

Üçüncü ilkemiz; Nesiller arası adaleti sağlamaktan geçiyor. Yani bu düzenlemeyi Kamu maliyesinin ve sosyal güvenlik dengesinin sürdürülebilirliği üzerine kuruyoruz.

Dördüncü ve son ilkemiz ise; Basitlik ve anlaşılabilirlik. Bu çerçevede yapacağımız EYT düzenlemesinde öngörülen koşullardan yararlanmak için herhangi bir başvuru süre sınırı koymayacağız. Böylelikle iktidarımızda prim gün sayısını doldurmak kaydıyla EYT’li olan 4,7 milyon insanımızın tamamı süreç içerisinde geçiş dönemi emeklilik imkânından yararlanacak.

Bu düzenleme bütüncül bir perspektifte, mali etkileri analiz edilen bir düzenleme olacak. Dönem içerisinde gerekli mali kaynaklar sağlanarak geçiş dönemi emekliliği düzenlemesinin finansmanında kullanılacak. Bu sayede sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği zedelenmeyecek. Üstelik EYT çözüm planımızın yıllık maliyeti dolar karşılığı garantiler verilen geçmediğimiz köprüler, kullanmadığımız yollar, gitmediğimiz hastaneler, binmediğimiz uçaklar için yandaşlara ödenen hazine garantilerinin yıllık maliyetinden daha az olacak.

Hesaplamalarını yaptık. Geçiş dönemi olarak tanımladığımız bu düzenlemeyi Merkezi Yönetim Bütçesinden finanse edeceğiz. EYT Çözüm Planı’mızın ortaya çıkaracağı maliyet oluşturacağımız ilave kaynaklarla yönetilebilir olacağı için sosyal güvenlik dengesi üzerinde yıkıcı bir etki doğurmayacaktır. Buna hassasiyetle itimam göstereceğiz. Üstelik geçiş dönemi emekliliği haklarından istifade eden vatandaşlarımızın bu haktan yararlanmaları iş gücü piyasasında kalmalarına da engel teşkil etmeyecek. Bu düzenlemeyle EYT’ li vatandaşlarımız geçiş dönemi içerisinde sabit bir gelir akışına kavuştukları gibi devletin sağlık imkânlarından tıpkı diğer emekliler gibi hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın yararlanacaklar.

AK Parti iktidarının 20 yılda çözemediğini İYİ Parti iktidarında tarihin tozlu raflarına kaldıracak ve EYT’li kardeşlerimizi yıllardır hasretle bekledikleri haklarına kavuşturacağız. Az kaldı.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.