Kozmik Radyo & Haber

“Bu ürünlerin temel gıda maddesiyle ne ilgisi var?”

“Bu ürünlerin temel gıda maddesiyle ne ilgisi var?”
280 views
16 Mart 2022 - 9:14

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, temel gıda maddelerinin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiği bazı ithal ürünlerin şaşkınlıkla karşılandığını belirtti. Dr. Şevkin, KDV indirimine tabi ithal edilen kahve, çay, Paraguay çayı hülasası, esans ve konsantreleri, kakao kabukları, iç kabukları, zarları ve diğer kakao döküntülerine dikkat çekti ve sordu: “Bu ithal ürünlerin temel gıda maddeleriyle ne ilgisi var?”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuşan Dr. Müzeyyen Şevkin, adı geçen bu ithal ürünlerin KDV’sinin tüm yurttaşlara fatura edildiğine dikkat çekti. Tarımda kendi kendine yeten ülke olma hedefindeki Türkiye’nin ne yazık ki tam anlamıyla dışa bağımlı hale getirildiğini dile getiren Dr. Şevkin, gıda krizlerinin kapıya dayandığı bir dönemde desteklenmeyen yerli üreticinin ne zaman destekleneceğini de sorguladı.


“ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?”


Kendi üreticisini görmezden gelen hükümetin, her nedense ithal ürün sevdasından vazgeçmediğini vurgulayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“KDV oranlarının yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiği temel gıda maddelerine göz atıldığında karşınıza kahve, çay, Paraguay çayı hülasası; esans ve konsantreleri, kakao kabukları, iç kabukları, zarları ve diğer kakao döküntüleri çıkıyor. Şimdi sormak gerekiyor; bu ithal ürünlerin temel gıda maddeleriyle ne ilgisi var? Adı geçen bu ithal ürünlerin KDV’si neden tüm yurttaşlarımıza fatura ediliyor? Ayrıca, bu konu sadece KDV ile sınırlı değil, haksız kazanç elde edilmesi halkımıza yapılmış daha büyük bir haksızlık olarak göze çarpıyor. Türkiye’deki üreticilerimizin çayı yetmiyor ki Paraguay’dan KDV indirimli çay getiriyoruz? Türkiye her yıl ortalama 215 bin ton ve üstelik katkısız çay üretimiyle bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır. Ama gelin görün ki; üreticimize sekte vuruluyor ve ihracatta istediğimiz yerlere gelemiyoruz. Yerli üreticiyi her alanda desteklemek zorundayız. Gıda krizlerinin kapıya dayandığı bir dönemde yerli üreticimiz bugün değilse ne zaman desteklenecek?”

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin