Kozmik Radyo & Haber

‘Müjdeden’ faiz çıktı

‘Müjdeden’ faiz çıktı
271 views
05 Şubat 2021 - 11:31

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, esnaf ve sanatkarların 6 ay ertelendiği duyurulan kredi borçlarına faiz uygulanması kararına sert tepki gösterdi. Geçen yıl 100 bin esnafın kepenk kapattığını, pandemi nedeniyle esnaf ve sanatkarların evine ekmek bile götüremediğini söyleyen Barut, “Esnaf ve sanatkarımız destek beklerken, borçlarının faizsiz 1 yıl süreyle ertelenmesini isterken, ayni ve nakdi yardım beklerken bu yapılanlar vicdanları kanatıyor. Esnafın kredi borçlarını ‘müjde’ diyerek 6 ay erteleyenlerin borçlara faiz uygulamasını kınıyoruz” dedi.

“ESNAFA DARBE VURDULAR”

Salgın nedeniyle zarar gören esnafın 31 Aralık öncesinde kullandıkları kredilerinin 6 ay erteleneceğini anımsatan Ayhan Barut, taksitlere bankanın uyguladığı faiz üzerinden faizlendirme yapılacağını, bunun da kalan taksitlere ekleneceğini hatırlattı. Esnaf ve sanatkarların 1 yıl süreyle faizsiz borç erteleme istediğini aktaran Barut, bunu yapmayan iktidarın 6 aylık ertelenen borçlara faiz uygulanmasıyla esnafa darbe vurduğunu söyledi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020 yılında 99 bin 588 esnaf kepenk indirdiğini bildiren Barut, AKP iktidarının esnafın sorunlarına çözüm üretemediğini belirtti.

“ESNAFA FAİZSİZ ERTELEME VE DESTEK İSTİYORUZ”

Türkiye’de icra ve iflas dairelerinde 22 milyon 111 bin 219 dosya bulunduğunu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun yaptığı hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 3 bin 267 liraya yükseldiğini, esnafın salgın sürecinde mağduriyetinin katlandığını ifade eden Barut, şunları kaydetti:
“Salgın öncesinde de Türkiye’de büyük bir ekonomik ve siyasi kriz vardı. Bunun üstüne salgın da eklenince sorunlar devasa boyutlara ulaştı. İktidar salgınla mücadelede sosyal devletin gereğini yerine getirmediği için ekonomiyi çökertti. Salgında işleri duran, işyeri kapatılan ve destek verilmediği için evine ekmek götüremeyen esnafımız, vergi, kredi, banka borcu, faturası ve kirasını ödeyemiyor. Feryat eden esnafımıza iktidar çare bulmuyor. 1 yıl süreyle borçlarına faizsiz erteleme isteyen esnafımıza bu bile çok görüldü. Esnaf ve sanatkarımız ayni ve nakdi yardım beklerken, destek isterken bu yapılanlar vicdanları kanatıyor. Ertelenen esnaf borçlarından faiz alınmamalıydı. Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır. Esnafımız açlıktan mı yoksa salgından mı ölsün? İktidarın aklını başına almasını, sosyal devletin gereğinin yerine getirilmesini, esnafa destek vermesini bekliyoruz. Kiradan vergiye, krediden piyasaya olan tüm borçlarına dek hepsinin destek verilerek, faizsiz ötelenerek yapılandırılmasını istiyoruz. Esnafa sahip çıkılmalıdır.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.