Kozmik Radyo & Haber

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ FİYAT ARTIŞLARINA MÜDAHALE ETMELİ

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ FİYAT ARTIŞLARINA MÜDAHALE ETMELİ
285 views
04 Şubat 2021 - 13:16

İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, Adana’nın bir tarım şehri olduğunu ve özellikle narenciyenin kalbinin bu şehirde attığını vurguladı. Tarımda fiyat artışlarının oldukça yüksek olduğunu ve Tarım Kredi Kooperatifleri bu fiyat artışlarına müdahale etmesi gerektiğini belirten Çulhaoğlu konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Çulhaoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Adana bir tarım şehridir. Çukurova’nın incisi, üretimin merkezi, beyaz altın diyarı, narenciyenin kalbidir. Böyle olmasına rağmen şehrimizin çiftçisi girdi maliyetleri altında ezilmekte, aracı oyunları ve yönetim beceriksizlikleri nedeniyle kazanamamakta, arazileri ipotek altına alınmakta, icra baskısı altında üretim yapmak zorunda bırakılmaktadır. Tarımdaki sorunlar hakkında Tarım ve Orman Bakanına sürekli soru önergesi veriyorum, Meclis kürsüsünde konuşma yapıyorum, basınımız aracılığı ile de bunları paylaşıyorum.

Tüm bunlara rağmen iktidar bunları duymamakta ve görmemekte, çiftçilerimizin sorunlarına çare olma konusunda en ufak bir adım atmamaktadır. Bu kadar beceriksiz bir ekonomi ve tarım yönetimi görmedi ülkemiz, bu iktidar üreticimizin girdi maliyetlerine yönelik sorunlarını ve bunların halkımıza pahalılık olarak sirayet etmesinin önüne geçmek bir tarafa dursun, sorunlarını gittikçe artırmaktadır. Söz konusu maliyetlerdeki artış, çiftçimizin dolayısıyla tarımsal üretimimiz üzerinde de ciddi bir baskı yaratmaktadır. Sadece Gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 90.39 arttı. Çiftçilerimiz tek bir çeşit gübre de kullanmıyor. Farklı zamanlar ve ürünler için farklı gübreler kullanıyor. Çiftçinin en çok kullandığı 5 gübre çeşidinde son 1 yıldaki fiyat artışları yüzde 53 ila yüzde 87 arasında gerçekleşti.

2020’de Tonu 1,650 TL olan ÜRE gübresi bugün 3 bin lira, 950 TL olan amonyum sülfat 1,650 TL,1,850 TL olan DAP gübresi 3,450 TL, 1,700 TL olan 15-15-15 taban gübresi 2,600 TL,1,580 TL olan 20-20 taban gübresi 2,450 TL oldu.

Dolar kuru düştüğü anlarda bile girdi fiyatları bilerek ve isteyerek düşürülmemektedir.

Beceriksiz tarım yönetimi sayesinde gübre fiyatları hep aldığı zamla kalıyor, herhangi bir düşüş yapılmıyor. Kışlık ürünlere azotlu üst gübresi ve yazlık ekimler için taban gübresi alımlarının yapıldığı bu günlerde, tarımsal üretim açısından en önemli girdilerinden birisi olan gübre fiyatlarındaki aşırı artışlar ne manaya gelmektedir. Çiftçimiz için en önemli kuruluşlarından olan ve toplam gübre ticaretinin yüzde 30’unu gerçekleştiren Tarım Kredi Kooperatifleri neden piyasalara müdahale ettirilmiyor; neden çiftçilerimiz perişan edilmektedir. Gıda enflasyonu ile mücadele konusunda iktidarın bakış açısı ve yöntem tarzını da acilen değişmesi gerekmektedir. Bu iktidarın gıda enflasyonuyla mücadele etme gibi derdi yoktur. Ürünlerin ihracatına kısıtlama veya tarımsal ürün ithalatının önünü açarak çare arıyor iktidar.

Halbuki Ülkemizde tarımsal üretimde maliyeti düşürmek; zirai ilaç, tohum, fide, yem, tarımsal alet ve ekipmanlar ile gübre gibi önemli girdilerin fiyatları piyasada daha yakından takip edilse, fiyat artışlarında spekülasyonlara müsaade edilmese, gerekli müdahaleleri yapsa hem üreticimiz kazanacak hem de milletimiz ucuz sebze-meyve yiyebilecektir.

. Bu iktidar şunu unutmamalıdır. Gıda Enflasyonuyla Mücadelede çiftçimize ucuz girdi sağlanması, üretimde planlama, verimliliğin arttırılması, pazarlama zincirindeki aksayan yönlerin yeniden düzenlenmesi ve fazla ürettiğimiz ürünler için yeni yurt dışı pazarlar bulunmasıyla yapılabilir.

İnşallah biz İyi Parti iktidarında getireceğimiz iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistem sayesinde bütün milletimizin dertlerine derman olacağız. Çiftçimizi girdi maliyetleri altında ezdirmeyecek ve yeniden tarımda kendi kendine yeten bir ülke konumuna getireceğiz. Ekilmedik bir karış tarım arazisi bırakmayacağız. Tarım alanlarını beton ekonomisinden kurtararak milletimizi tekrar ucuz Pazar-Market ile buluşturacak temel gıda maddeleri üzerinde oynanan oyunları da bozacağız. Üreticimize yeni dış pazarlar bulacak, Açlıkla-Yoksullukla boğuşan milletimizin rahat nefes almasını sağlayacak, milletinin dertleri ile hemhal olmayıp sadece kendi saltanatlarını düşünenlere en güzel cevabı da vereceğiz.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.