Kozmik Radyo & Haber

Gürer: DMO, YEK ile yeniden mi keşfedildi

Gürer: DMO, YEK ile yeniden mi keşfedildi
349 views
01 Ekim 2020 - 11:58

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 3 yıllık Yeni Ekonomi Programında işçi, çiftçi, esnaf, emekli, memur, işsiz  ve dar gelirlinin sorunlarını çözecek bir umut ışığı görülmediğini belirterek Bakan’ın, DMO gibi AKP iktidarında gözden çıkarılan bir kurumun çözüm için  işlevinin artırıldığı yönündeki ifadesinin de dikkat çekici olduğunu söyledi.

Özelleştirme Programı kapsamında 2015 yılında İstanbul’daki kendi bina ve arazileri elinden alınan DMO’nun Gebze’de hizmet binası ve depo kiralamak zorunda kaldığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önce içini boşaltıp, sonra kurtuluş için bir unsur gibi kurumları göstermek AKP klasiği olduğunu belirtti.

Et ve Balık kurumunun da özelleştirme kapsamında iken varlıklarının tüketilip, Et ve Süt Kurumu olarak hayvancılığın kurtuluşu için yeniden yapılandırıldığını anımsattı. Kamunun varlıkları önemli ölçüde AKP iktidarı döneminde tüketildiğini, özelleştirme adı altında  değersizleştirildiğini ifade eden Gürer,  “AKP iktidarı ne yaptığını bilmiyor, deneme, yanılma yöntemi ile sorunlara çözüm arıyor. Uygulamaları yaz-boza döndü. Olan ülke ekonomisine  oluyor” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  5 yıl önce bina ve arazileri başka kurumlara aktarıldığı için kiralık hizmet binası ve depo aramak durumunda bırakılan DMO’nun yapısal sorunlarının irdelenmesi için 2016 yılında TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma öneresi verdiğini ancak önergesinin gündeme alınmadığını da anımsattı. 

BAKAN ALBAYAK’IN DMO İLE İLGİLİ SÖZLERİ…

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, “Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) tanıttığı basın toplantısında, Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) merkezi satın almadaki rolünün genişletildiğini ve alımların yüzde 40’a varan oranlarda daha ucuz olacağını belirttiğini ifade etti. 

DMO İÇİN ÇELİŞKİLİ İFADELER 

Bakan Albayrak’ın, işlevini genişleteceklerini söylediği DMO’nun, AKP iktidarları tarafından gözden çıkarılmış bir kurum olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı’nın YEP’i tanıttığı programda DMO ile ilgili sarf ettiği sözlerin çelişkilerle dolu olduğuna işaret etti. 

KENDİ ARAZİ VE BİNASINDAN ÇIKARILAN DMO, KİRALIK BİNAYA GÖNDERİLMİŞTİ

DMO’nun Kadıköy Göztepe’de yer alan İdari bina, matbaa ve depolarının 5 yıl önce boşaltılıp  çok değerli arazisinin bedelsiz olarak Medeniyet Üniversitesi’ne verildiğini, bir bölümünde ise Kadıköy Salı pazarı alanı  olarak kullanıldığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kurumun  en çok tedarik sağladığı İstanbul’dan, Kocaeli ili Gebze ilçesinde idari bina ve depo kiralamak zorunda kaldığını  hatırlattı.

DMO, KAMUNUN TEK ALIM NOKTASI OLMALTAN ÇIKARILDI 

Aynı süreçte  DMO’nun kamunun tek alım noktası olmaktan çıkarıldığını da belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, işlevi büyük oranda kaybolma noktasına getirilen DMO’nun satın almadaki rolünün genişletildiğini söylemesi, önce yok et sonra geriye dön uygulamalarının bir örneği olup kamu varlıklarının birçoğu da bu yolla önemli ölçüde yok edilmiştir” dedi.

2016 YILINDA MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİŞTİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2015 yılında değerli arazileri başka kurumlara aktarılan DMO’nun yaşadığı yapısal ve idari sorunların irdelenerek, çözüm yollarının bulunması talebiyle TBMM Başkanlığı’na, 2016 yılında Meclis Araştırma Önergesi verdiğini de anımsattı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, DMO’da yaşanan sorunları sıraladığını ve bu konuda yapılması gerekenleri çözüm önerisi olarak Meclis’in dikkatine sunduğunu kaydetti. 

GÜRER’İN ÖNERGESİ…

DMO’nun temel görevi kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını hızlı, kaliteli ve en ekonomik şekilde karşılamak olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,2016 yılında TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde,” Kamunun ihtiyacını kurumdan zorunlu karşılaması durumu olmadığından kamu mal alımları içindeki payı 2015 yılı için yüzde 14,5 oranındadır. Kurumda toplam 1.012 personel görev yapmaktadır. Yaklaşık olarak 7.100 müşterisine 1.150 tedarikçisinden satın aldığı 21 bin ürün çeşidiyle hizmet vermeye devam etmektedir. Kamu için tek alım noktası olmaktan çıkarılmış kurumun alımların ve son on yılda bu bağlamda kurumun işlevi çok yönlü araştırılması, incelenmesi, irdelenmesinde kamu adına da önemli yarar sağlayacağı düşüncesindeyim” ifadelerine yer vermişti. 

Ömer Fethi Gürer , Meclis Araştırma Önergesinde ayrıca şu konulara değinmişti.

“Kadıköy Göztepe’de bulunan DMO Arazi, DMO’nun mülkiyetindeydi. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile DMO’nun mülkiyetinden çıkarılmıştır. İstanbul Medeniyet Üniversitesine bedelsiz devredilmiştir. Depolar, hizmet binası bedelsiz devr edilip kirada ya Kocaeli iline kurum gitmiştir. DMO terk ettiği yer stratejik olarak her bölgeye ulaşımlı bir yerdir. Değerli bir arsadır. İstanbul’un Anadolu yakasındaki DMO için ideal bir merkezdi. Üniversiteden kalan kısımda Salı Pazarı kurulmuş, E-5 üzerinde, giriş-çıkışı kolay çok önemli bir alan bu yer neden bedelsiz terk edilip apar topar kiracı durumuna kurum düşürülmüştür. Ankara’da ET ve Balık Kurumunun 32 metrekarelik Sosyal Sigortalar Kurumundan kiralık bir alan için Ulus’ta kira bedelinden dolayı mahkemelik olduğu dikkate alındığında Medeniyet Üniversitesine bu alan neden bedelsiz verilmiştir? Kent yoğunluğu içinde Üniversite için uygun sayılmayacak bir yer için DMO alanları niye yok edilmiştir? Salı pazarı içinde alan yaratılmasının gerekçesi ne? Kurumun buradan uğradığı zarar ve kiracı olarak çıkacak kadar acil bu alandan çekilmesi nedendir? Kurum Kamu için ürün tedarik etmesi amaçlanırken bu yönlü tek tedarikçi olmaktan çıkarılması ile kurumsal kimliğinin daha verimli kılınması adına neler yapılabilir? Kurumun her yönü ile irdelenmesi ve Kadıköy arazisi başta olmak üzere son on yılının detaylı araştırılması için meclis araştırması talep ediyorum…”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.