Kozmik Radyo & Haber

“GRİP AŞILARININ ULAŞIMININ SORUMLUSU ECZACI DEĞİLDİR”

“GRİP AŞILARININ ULAŞIMININ SORUMLUSU ECZACI DEĞİLDİR”
423 views
01 Ekim 2020 - 13:01

Kovid-19 pandemisi ile birlikte grip aşılarının öneminin ortaya çıktığı bu günlerde Grip Aşılarının halka ulaştırılmasında yaşanan sıkıntıların sorumlusunun eczacılar olmadığını  söyleyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Sağlık Bakanlığı halkın aşıya ulaşabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapması gerekir” dedi.

HER KESİME EŞİT ERİŞİM SAĞLANMALI

Risk grubu öncelikli olmak üzere topluma aşının sağlıklı bir şekilde ulaştırılması konusunda ilgili kurumların gereğini yapmaları konusunda Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına uyarıda bulunan Başkan Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, yaptığı açıklamada “Grip aşıları her yıl Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleri göz önünde bulundurularak yenilenmekte ve üretilmektedir. Gribe karşı koruyuculuğu %80’e ulaşabilmekte ve özellikle ileri yaştaki hastalarda koruyuculuğu daha düşük olsa da ek rahatsızlıkları ve ölümü azalttığı bilinmektedir.

Bu nedenle grip aşıları koronavirüs hastalığına karşı korumuyor olsa da risk grubundaki hastalar başta olmak üzere kişilerin bağışıklık sistemini düşüren mevsimsel gripten koruyarak koronavirüs salgınına yakalanma durumunda hastalığın şiddetinin artmasını engelleyecektir. Dolayısıyla günümüzde özellikle risk grubu için grip aşılarına yönelik talep geçtiğimiz yıllara göre oldukça artmıştır. Grip aşıları geçtiğimiz sene ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin kutu piyasaya sunulmuş, ne yazık ki depo kanallarından eczanelerimize eşit olmayan bir dağıtım şekli ortaya çıkmış, dolayısıyla toplumun bir kesimi oldukça geç ulaşmış veya olasılıkla aşıya ulaşamamıştır.”

AŞIDA ÖNCELİK RİSK GRUBUNDA OLANLAR OLMALI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre bu yıl 3-4 kat daha fazla miktarda grip aşısının tedarik edilecek olup, ihtiyacı olanlara ulaştırılacağını da hatırlatan Başkan Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “2019 TÜİK verilerine göre 65 yaş üstü kişi sayısı ülkemizde 7 milyon 550 bin 727 kişi olup, bunun yanında risk grubunda olan;
• 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler
• Diyabet hastalığı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar,
• Astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar,
• Kronik böbrek hastalığı olanlar
• Kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar
• Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastaları)
• Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar
• Aşırı kilolu olanlar
• Gebelerin de aşıya ulaşımı gerektiği göz önünde bulundurulduğunda grip aşısı sayısının artırılması söz gelimi yalnızca 65 yaş üstü hastaların ihtiyaçlarını dahi karşılayacak gibi görünmemektedir.

Bu doğrultuda aşı üretimi artırılamıyorsa bile eczane başına gönderilecek aşı miktarı belirlenerek deklare edilmeli; bir an önce eş zamanlı olarak ve eşit miktarda eczanelere ulaştırılarak risk grupları arasından öncelik kriterleri belirlenmeli ve tüm topluma duyurulmalıdır. Farklı zamanlarda farklı bölgelere farklı miktarlarda aşı gönderiminin olmaması konusunda gösterilecek hassasiyet, toplumun her kesiminde doğrudan halk sağlığına gösterilmiş olacaktır.”

TEB VE SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Başkan Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Risk grubu öncelikli olmak üzere topluma aşının sağlıklı bir şekilde ulaştırılması konusunda TEB ve Sağlık Bakanlığı gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. Bu düzenlemeler bir an önce, bugün halka aşı konusunda net bir cevap veremeyen biz eczacıların, aşı geldiğinde de hastalarla karşı karşıya kalmaması, risk faktörleri öncelikli aşılanmayı gerektiren hastalarımızın aşıya ulaşmaları, toplumda bu konuda süregelen belirsizlik halinin açıklığa kavuşturulması açısından önemli olacaktır. Bu gelişmeler sağlandığında eczacılarımız mesleki sorumlulukları gereği toplumu bilinçlendirecek, risk gruplarını gözeterek hastaların aşıya erişimini sağlayacak ve toplum sağlığının korunması için bugüne kadar olduğu gibi üzerine düşen görevi yerine getireceklerdir.” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.