Kozmik Radyo & Haber

Ulusal Süt Konseyinde tepki istifası

Ulusal Süt Konseyinde tepki istifası
329 views
29 Eylül 2020 - 16:48

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıl sonu enflasyonunun yüksek çıkmasına neden olacağı gerekçesiyle çiğ süt referans fiyatının artırılmamasının üreticinin belini büktüğünü söyledi. Ömer Fethi Gürer, “Enflasyon artışında günah keçisi süt üreticisi mi?” diyerek tepki gösterdi.

Yem fiyatları 10 ayda yüzde 20 artarken, çiğ süt fiyatının yerinde saymasının, pandemi koşullarına rağmen üretim yapmaya çalışan süt üreticilerini derinden yaraladığını belirten Ömer Fethi Gürer, “İktidar, çiğ süt referans fiyatının artırılmasını engelleyerek, süt üreticisini mağduriyetlerini katlıyor” dedi. 

Çiğ süt fiyatlarının artırılmaması için AKP iktidarının Ulusal Süt Konseyi’nin üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, “ Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kemal Özcan, Konsey’den istifa etmesi bu bağlamda önemli bir gelişmedir. Açıklamasında sanayicinin üreticiye zorunlu yem dayatmasının da dikkate değer bir iddia” olduğunu söyledi.

GÜRER, SÜT SEKTÖRÜNDE YAŞANAN SORUNLARI DEĞERLENDİRDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinin fiyat artışı beklentisi ve sektörde yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

YEME YÜZDE 20, ÇİĞ SÜTE  SIFIR ZAM

Son olarak geçtiğimiz yıl Aralık ayında Ulusal Süt Konseyi’nin  çiğ süt referans fiyatını 2.30 TL olarak açıkladığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aradan geçen 10 aylık süre zarfında sadece yem fiyatlarına yüzde 20 zam geldiğini dikkat çekti.  Ulusal Süt Konseyi toplantısında fiyat ayarlaması beklenirken fiyat değişmemesinin büyük tepki yarattığını söyledi.

SÜT ÜRETİCİSİ 3 TL İSTİYOR

Yem haricindeki  ahır giderleri, veteriner hizmetleri ve bakımı gibi diğer girdiler de hesaplandığında, maliyet artışının yüzde 50’lere vardığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir taraftan artan maliyetler, diğer yandan pandemi sürecinin getirdiği olumsuzluklarla mücadele eden süt üreticileri, en azından girdi fiyatlarındaki artış dikkate alınarak, çiğ süt referans fiyatının 3 TL’ye çıkarılmasını  beklemektedir. Ulusal Süt Konseyi, başkanlığın baskılaması ile zor koşullarda üretim yapan süt üreticisinin taleplerine kulak tıkamıştır” şeklinde konuştu. 

ENFLASYONUN DÜŞMESİ SÜTE BAĞLIYSA VAY ÜLKENİN HALİNE!

Çiğ süt referans artış fiyatlarının, yıl sonu enflasyonunun yüksek çıkmasına neden olacağı gerekçesiyle açıklanmadığı yönündeki iddialara da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Genel kanı iktidarın çiğ  süt fiyatının artışını engelleyerek, enflasyon rakamlarını düşük tutmayı hedeflediğidir. AKP iktidarı, bu tavrıyla üreticiyi, tüketiciyi korumak ve desteklemek şöyle dursun, onları enflasyon artışının günah keçisi ilan etmekten de geri kalmamaktadır. Çiğ süt fiyatıyla enflasyon artıyorsa vay bu ülkenin haline!” ifadelerini kullandı. 

YEM FİYATLARI KONTROL ALTINA ALINMALI 

17 milyondan fazla sığır, 185 bin manda ve 48 milyon civarında küçükbaş hayvan varlığına sahip olan ülkemizde yıllık 23 milyon tona yakın süt üretiminin yapıldığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Döviz artışı ve yem ham maddesi ithalata bağlı olduğu için fiyatları önemli ölçüde etkiledi. Üreticiye yeterli destek verilmiyor. Üreteni, işleyip pazara sunanı ve tüketeni bir ürün için dert yanıyorsa orada ilk düğme yanlış iliklenmiş olmasının etkisi var. Burada esas olması gereken üretimi sağlayan hayvan sahibinin  girdi fiyatlarını düşürüp maliyeti düşük kılmaktır. Bunu sağlamakta  mevcut Cumhurbaşkanlığı  yönetiminin  görevidir. Özellikle yem fiyatları mutlak surette kontrol altına alınmalıdır, İktidar yalnız çiğ süt fiyatını engelleyerek süt sektörünün sorunlarını yok sayamaz aksine bu sorunları artırır. Türkiye’de süt yem paritesi; süt fiyatı kesif yem fiyatına bölünerek hesaplanmaktadır. Süt üreticisi gelir, gider hesabını buna göre yapmaktadır. Türkiye’de süt: kesif yem paritesi yıllardır 1,5’in  altında kalmakta olup 1,2 civarındadır. Süt fiyatı yem paritesinin en az 1,5 olarak belirlenmelidir. Koşullara  göre fiyat düzenli izlenip üretici desteklenmelidir” dedi. 

HAKLI İSTİFA 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği görevinden istifa eden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kemal Özcan’ın haklı bir tepki ile istifasının dikkate alınmasını istedi. Süt de yaşanan sorunların istifa dilekçesine yansıdığına dikkat çekti,

İSTİFASININ GEREKÇELERİ…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri  Merkez Birliği Başkanı  Kemal Özcan istifasında, Ulusal Süt Konseyi mevcut anlayış ve işleyişi ile etkisiz bir “danışma kurulu” kimliğinden sıyrılmadığını, yapılan az sayıda öneri ve uyarının bile muhataplarınca dikkate alınmadığı, Konseyin herhangi bir yaptırım gücü olmadığı ve Konsey genellikle sanayi kesimini kayırıcı kararlar aldığı, üretici çıkarlarını korumaktan uzak olduğu görüşü, yaygınlık kazandığını ifade etmiştir. Özcan, ”Maliyetler ciddi manada arttığı halde, çiğ süt fiyatı ve süt desteklemeleri bir yıl boyunca neredeyse hiç artmadığına vurgu yaparak, Konsey çiğ süt fiyatının ve süt desteklemesinin artırılması talebinde bile bulunmamış/bulunamamıştır. Ama süt ürünleri ve yem fiyatları artmaya devam etmiştir.” dediği açıklamasında önemli bir iddiaya da dile getirmiştir.

SANAYİCİNİN YEM SATMA ŞARTIYLA SÜT ALMASI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Çiğ süt üreticisinden süt alan bazı sanayicilerin sanayi yemini üreticiye zorunlu verdiği ve ‘Eğer  benden yem almazsan sütünü almam’ diyerek baskı yaptığı ve bölge bölge alımları paylaşarak birbirlerinin alım alanlarına müdahil olmadan çiğ süt üreticisini kendilerine mahkûm kıldıklarını  yönünde üreticiden şikâyetler alıyorduk. Sürekli ürettiği yeme zam yapan sanayici, çiğ süt fiyatını sabit tutturarak, hem yemden para kazanıp, hem sütten para kazanmayı sürdürdüğü  iddiası vardı” dedi.  Başkan Özcan açıklamasında  “Konsey, bazı süt sanayicilerinin kendilerinden fabrika yemi almayan süt üreticilerinin ürettikleri sütü satın almamalarını engelleyecek girişimlerde bulunmamıştır. “ ifadesi   bu bağlamda çok önemle değerlendirilmesi gereken dikkate değer bir açıklamadır” dedi.

Gürer,  Özcan’ın açıklamasında yer alan “Türkiye için kaliteli ve görece ucuz hayvansal protein kaynağı olan süt ve ürünlerine ihtiyaç duyan kesimlere, özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına, uygun fiyatlarla ulaştırılması yönündeki talep ve önerilerimiz dikkate alınmamıştır.” değerlendirmesi de önemli bir öneridir. Bir bütün içinde  Başkanın sektör ve üretici sorunlarını en yalın biçimiyle  dile getirmesi önemlidir” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.