Kozmik Radyo & Haber

Gürer: Engelliler iş diye feryat ediyor

Gürer: Engelliler iş diye feryat ediyor
361 views
21 Ağustos 2020 - 16:23

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Kamudaki engelli personel istihdamıyla’ ilgili soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, kamu kurum ve kuruluşlarındaki engelli memur sayısının 57 bin 408 olduğunu açıkladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer ise kamuda 4 milyon 700 bini geçen personel sayısı dikkate alındığında kadrosunun yüzde 3’ünü engelli personel olarak istihdam etmesi gereken kamunun, ilgili yasa maddesine riayet etmediğinin görüldüğünü belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde halen kaç kamu ve özel kuruluşta engelli çalışmaktadır? Kaç kadro boştur, kadro artırımı düşünülmekte midir? Kamuda çalışanların engellerine göre ilk üç sırayı hangileri alır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesine göre memur istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarının, toplam dolu kadro sayısının yüzde 3’ü oranında engelli memur istihdam etmek zorunda olduğunu belirtti. Engelli açığı bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının; bir sonraki yıl için atama yapılacak kadrolara ilişkin taleplerini her yıl Ekim ayı sonuna kadar Çalışma Bakanlığına bildirdiğini ifade eden Bakan Selçuk, “Engelli memur kontenjanında istihdam, Engelli Sağlık Kurulu Raporuna göre EKPSS ve kura yöntemi ile yapılmaktadır. 07.02.2014 tarih ve 28906 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alımları Hakkında Yönetmeliğin 5’inci ve 6’ıncı maddelerinde: ortaöğretim, ön lisans veya lisans düzeyinde eğitim veren kuramlardan mezun veya sınavın geçerlilik süresi içerisinde mezun olabilecek engellilerin kura usulüne tabi oldukları hususu düzenlemiş, kura yöntemiyle yerleşmek isteyen adayların kayıtlarının iki yılda bir alınacağı ve kayıt yaptıran adayların dört yıl içerisinde gerçekleştirilen engelli memur almalarına başvurabileceği ve EKPSS sonuçlarının sınavın yapıldığı tarihten itibaren 4 yıl geçerli olduğu hüküm altına alınmıştır” dedi.

Bakan Kurum, “Kamu kurum ve kuruluşlarında 2020 yılı Haziran ayı itibarıyla kontenjan dâhilinde istihdam edilen engelli memur sayısı 57.408’dir. 2020 yılı EKPSS/Kura başvuruları ise Koranavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle; 11 Ekim 2020 (EKPSS) ve 13-26 Ekim 2020 (Kura başvuru) tarihlerine ertelenmiştir” açıklamasında bulundu,

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kamuda 4 milyon 700 bini bulan kamu personeli sayısı dikkate alındığında, 57 bin civarında kalan engelli memur sayısının, olması gerekenin 3’te1’inden bile az olduğuna dikkat çekti.

İlgili yasaya göre kamuda en az 150 bin engelli personelin bulunması gerektiğini işaret eden  Ömer Fethi Gürer, “Engellilerin sosyal yaşama katılımı konusunda yeterli düzenlemeler yapılmamaktadır. Kamudaki %3’lük engelli kotasının artık ihtiyacı karşılamadığı görülmekte olup bu nedenle kotanın %6’ya çıkarılması için kanun teklifi verdim. Engellilerin çalışma yaşamında da yeterince desteklenmediği bir gerçektir. Engelliler çalışarak, üreterek toplum içinde bizde varız demek istiyorlar. Engelli kotasının artırılmasına yönelik kanun teklifimiz TBMM’nin açılışı ile ivedilikle gündeme alınmalıdır. EKPSS atamaları da bir an önce yapılmalıdır. Yapılacak sınavlarda yapılacak yerleşimler kadar aynı zamanda önceki başvurular üzerinden alımlar sağlanmalıdır” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.