Kozmik Radyo & Haber

CHP’li Bulut, mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunlarını Meclise taşıdı.

CHP’li Bulut, mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunlarını Meclise taşıdı.
448 views
20 Mayıs 2020 - 13:31

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi tehdidi altındaki mevsimlik gezici tarım işçilerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Bulut, “Geçimini günlük kazançla sağlayan mevsimlik gezici tarım işçilerinin salgın nedeniyle, hastalık ya da açlıktan başka seçeneği bulunmamaktadır” dedi. Bulut, iktidara, işçiye kişisel koruyucu ekipman, hijyen malzemesi, yeterli temiz suya erişim sağlaması ve hijyen için tarım alanlarında seyyar tuvaletlerin kurulması için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, “Tarımsal üretimin sekteye uğramaması, vatandaşın sofrasına mahsulün ulaşması için büyük emek veren, geçimini günlük kazançla sağlayan mevsimlik tarım işçilerinin salgın nedeniyle, hastalık ya da açlıktan başka seçeneği bulunmamaktadır” dedi.

70-80 TL’YE ÇALIŞIYORLAR

CHP’li Bulut, bir şehirden diğer bir şehre geçmişe göre 3-4 kat daha fazla maliyetle giden, maske, dezenfektan ve herhangi bir koruyucu kullanmadan günde 70-80 TL’ye çalışmakta olan işçilerin sağlık yönünden iki taraflı risk oluşturduğuna dikkat çekti. Bulut, kişisel koruyucu ekipmanın ve hijyen malzemelerinin sağlanması, seyyar tuvaletlerin kurulması, yeterli temiz suya erişim gibi uygulamaların tüm tarım alanlarında yaygınlaştırılmamasının, riski daha da büyüttüğünü bildirdi.

İŞÇİLERİN, SALGIN TEDBİRLERİNİN GETİRDİĞİ EK MALİYETLERİ KARŞILAMASI BEKLENİYOR

Bulut, “Gıda güvenliği için günde 12 saat, ağır işlerde, sigortasız ve brüt asgari ücretin altında ücretle çalışan mevsimlik tarım işçilerinin, salgın tedbirlerinin getirdiği ek maliyetleri de karşılaması beklenmektedir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında en fazla 7 kişinin taşınması gerekirken; ulaşım kısıtlamalarına uymayan işçilerden yaklaşık 10 günlük yevmiyeleri tutarındaki cezaları da ödemeleri istenmektedir. Çiftçiye, işçileri, tarlaya veya bahçeye ulaştırma konusunda verilecek maddi destek bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

YOKSULLUK DERİNLEŞİYOR

20 metre karelik çadırda yan yana yaşayan, elektrik ve suya erişimi yetersiz olarak yaşam mücadelesi veren mevsimlik gezici tarım işçilerinin ve çocuklarının salgından etkilendiğini, derinleşen yoksullukla baş edemediğini kaydeden Bulut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Salgının başladığı günden bugüne kadar kaç mevsimlik tarım işçisi sağlık kontrolünden geçirilmiştir? Kaç mevsimlik tarım işçisinde Covid 19 tespit edilmiştir? Bunun illere göre dağılımı nedir?

-Mobil gezici sağlık araçlarıyla hangi illerde, kaç geçici çadır yerleşim yerlerinde genel sağlık taraması yapılmıştır?

-Ulaşım kısıtlamalarına uymayan kaç işçiye ceza kesilmiştir? Bu cezaların toplam tutarı nedir? Çalışmaktan başka çaresi olmayan işçilerin cezalarının iptaline yönelik herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?

YAPILAN ÇALIŞMALAR NELER?

-İller ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç tarım alanında seyyar tuvalet kurulmuş, kaç işçiye maske ulaştırılmıştır?

-İşçilerin temiz suya ve elektriğe ulaşımı için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

-İşçilere ve çiftçilere koronavirüs ve korunma yöntemlerine yönelik bilgilendirmede bulunmuş mudur?

-Çiftçilere, işçileri tarlaya veya bahçeye ulaştırma konusundaki maliyetlerine dair herhangi parasal destek verilmiş midir?

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.