Kozmik Radyo & Haber

Gürer: “Bakan’ın müjdesi görüşmeden ibaret çıktı”

Gürer: “Bakan’ın müjdesi görüşmeden ibaret çıktı”
231 views
06 Temmuz 2022 - 12:30

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Avrupa Birliği’nin hibe fonu olan IPARD’a dahil edilmeyen illerin yaşadığı dezavantajı,  soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, IPARD programının 81 ilde uygulanması konusunun Avrupa Komisyonu ile yapılan toplantılarda müzakere edildiğini belirtti. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer”  42 ilde uygulanan, tarım kenti Niğde’nin kapsam dışı kaldığı IPARD I 2007 yılında başlayıp sonuçlanmış, 2014 yılında IPARD II başlamıştı. 42 il Kırsal Kalkınma dışında özel destek alması diğer illerde tarım yapanların tepkisi çekince Bakanlar temenniler ile konuyu geçiştirdiler.Soru önergelerime de önceki dönem Bakanları AB 42 il dışında diğer illeri girişimlerine rağmen almadığını yazılı yanıt olarak verdiler.Bu kere Niğde ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi IPARD Niğde alınması yönünde çalışmadan söz edince AKP’li siyasiler IPARD müjdesi diye açıklamalar yaptılar.Bakan Kirişçi IPARD III için 81 il de olması temennisi kamuoyuna olacak gibi yansıtıldı. Bakan Kirişçi , 2021-2027 yılları arasında uygulanacak IPARD III Programı’nın, Avrupa Komisyonu tarafından alınan kararla kabul edildiğini  duyurduğu  açıklamada, ise ,Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan IPARD III Programı’nın, 7 (+3) yıl boyunca yürürlükte kalacağını söyledi. Bakan  “Toplamda ekonomiye kazandırılacak yatırım tutarının 1 milyar avroyu geçmesi bekleniyor. Program ülkemizde 42 ilde uygulanacak. Dedi .Niğde ‘de Bakan açıkladığı 42 il içinde yok.Niğde’de müjde Ankara’da temenniye döndü  ” diye konuştu.

IPARD 42 İLDE DEVAM EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle tarımsal yatırımlarda, kapsadığı illere önemle avantajlar sağlayan IPARD Programıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde Tarım ve Orman Bakanının Niğde ziyaretinde Niğde İlinin ve ilçelerinin IPARD kapsamına alınacağını söylediğini anımsattı.

Gürer, Bakan Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde, “Niğde ilçeleri IPARD kapsamına hangi tarihte alınacaktır?” şeklindeki sorusunun da yanıtlanmasını istedi.

HANGİ KRİTERLER UYGULANDI?

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi. IPARD Programının uygulandığı İllerin seçimlerinin, Programın hazırlandığı dönemde belirlenen kriterler çerçevesinde ve gerçekleştirilen analizlere dayanılarak yapıldığını hatırlattı.

IPARD programının Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması ve uygulanması sürecinde, Programın coğrafi kapsamının genişletilerek uygulamanın ve 81 İle yaygınlaştırılması talebinin sürekli olarak Bakanlıklarının gündeminde olduğuna işaret eden Vahit Kirişçi, “Bu konu Avrupa Komisyonu ile müzakere edilmiştir. Ayrıca, hazırlıkları devam etmekte olan IPARD-III Programının Coğrafi kapsamının genişletilmesi ve IPARD Programının 81 İlimizde uygulanması konusu Avrupa Komisyonu ile yapılan toplantılarda müzakere edilmektedir. Bu hususta bir değişiklik olması durumunda Kamuoyu bilgilendirilecektir” açıklamasında bulundu.

KIRSAL KALKINDA PROGRAMLARI İLE IPARD AYNI MI?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ayrıca “ Bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında ise önergede bahsi geçen İlimizin de içerisinde bulunduğu ve IPARD Programının uygulanmadığı İllerimizde kırsal kalkınma projelerine hibe desteği sağlanmaktadır” değerlendirmesi yaptı.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi’nin 2007 yılında başladığını hatırlatarak, “Tarım kenti Niğde, açıklanan 42 il içinde yer almamıştır. Şu anda görev yapan Tarım ve Orman Bakanıöncesinde görev yapan üç bakan AB’nin yeni illerin taleplerini ret ettiği ifade edilmişti” hatırlatmasında bulundu. Gürer  Bakan Kirişçi Niğde ziyaretinde yaptığı açıklamada “Niğde’mizin de yararlanması için çalışmanın içerisine gireceğiz. Niğde’mizin buna ihtiyaç duyan ilçeleri öncelikli olarak bu desteklerden yararlanıyor olacak. Çünkü Nevşehir bundan istifade ediyor, Konya istifade ediyor, Aksaray istifade ediyor ama Niğde’miz istifade edemiyordu” diye konuşmuştu. Niğdeli AKP’li siyasilerin müjde diye duyurduğu çalışmanın Bakanın dileğinden ibaret olduğu ve görüşmelerin 81 il için yapıldığı ortaya çıktı.Patates,çavdar,fasulye,nohut,elma üretiminde ülkede ilk sırada yer alan Niğde 2007 yılından beri uygulanan IPARD desteklerinden yararlanamıyordu.42 yararlan il dışında diğer İller Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteklerinden muaftı. Bakan Niğde’de müjde dediği IPARD için bu kez müzakerelerin 81 il için devam ettiği belirtti. Tarım ve Orman Bakanları önceki dönemlerde de benzer girişimlerine AB olumlu yanıt vermemişti.IPARD I tamamlandı. IPARD II başladı.Niğde yine yok ama olabilir diye yıllardır Niğde yanıltılmaya devam ediyor.Niğdeli çiftçi de bu destekleri almadan artık vaatlere kanmıyor 42 ilde uygulanan, tarım kenti Niğde’nin kapsam dışı kaldığı IPARD I 2007 yılında başlayıp sonuçlanmış, 2014 yılında IPARD II başlamıştı. 42 il Kırsal Kalkınma dışında özel destek alması diğer illerde tarım yapanların tepkisi çekince Bakanlar temenniler ile konuyu geçiştirdiler.Soru önergelerime de önceki dönem Bakanları AB 42 il dışında diğer illeri girişimlerine rağmen almadığını yazılı yanıt olarak verdiler. Bu kere Niğde ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi IPARD Niğde alınması yönünde çalışmadan söz edince AKP’li siyasiler IPARD müjdesi diye açıklamalar yaptılar.Bakan Kirişçi IPARD III için 81 il de olması temennisi kamuoyuna olacak gibi yansıtıldı. Bakan Kirişçi , 2021-2027 yılları arasında uygulanacak IPARD III Programı’nın, Avrupa Komisyonu tarafından alınan kararla kabul edildiğini  duyurduğu  açıklamada, ise ,Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan IPARD III Programı’nın, 7 (+3) yıl boyunca yürürlükte kalacağını söyledi. Bakan  “Toplamda ekonomiye kazandırılacak yatırım tutarının 1 milyar avroyu geçmesi bekleniyor. Program ülkemizde 42 ilde uygulanacak. Dedi .Niğde ‘de Bakan açıkladığı 42 il içinde yok.Niğde’de müjde Ankara’da temenniye döndü “ diye konuştu.

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aralarında Niğde’nin de bulunduğu pek çok tarım ilinin IPARD programında olmaması nedeniyle, programa dahil olan illere nazaran ciddi mağduriyet yaşadığını da sözlerine ekledi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.