Kozmik Radyo & Haber

MUTLU DOĞRU, ÇUKUROVA KULÜBÜ’NÜN KONUĞU OLDU

MUTLU DOĞRU, ÇUKUROVA KULÜBÜ’NÜN KONUĞU OLDU
204 views
12 Mayıs 2022 - 12:48

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Çukurova Kulübü, ekonominin nabzını tutuyor. Çukurova Toplantılarının konuğu olan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, katılımcılara nostalji turu yaşatırken, 1950’den günümüze kent tarımının geldiği aşamayı anlattı. 

Mutlu Doğru, seçkin bir davetli grubunun katıldığı toplantıda, kurulduğu 1950 yılından bu yana kent ekonomisini, siyasetini, sosyal hayatını ve  Adana sporunu yönlendiren isimlerin mensubu olduğu Çukurova Kulübü’ndeki  konuşmasına, çocukluğunda kulübün bahçesinde geçen anılarını anlatarak başladı.

 Adana tarımının kaderinin 1950’li yıllarda sulu tarıma geçişle birlikte değiştiğini, bir dönüm alandan 100-150 kilo pamuk yerine 350 kilo pamuk alınmaya başlanınca kentin pamuk ağaları ile ünlendiğini anımsatan Mutlu Doğru, “Kitaplara, filmlere konu olan Adana’nın zenginliği pamuk sayesinde olmuştur” dedi. 

Adana’nın pamukla birlikte tarımdan sanayiye dönüşün de başkenti olduğunu anımsatan Mutlu Doğru, şunları kaydetti; “1970’li yılların sonuna doğru gelindiğinde beyaz sinek ve bunun verdiği zarardan dolayı Adanalı çiftçi bir zamanlar kendini zengin eden pamuğa sırt dönmüştür. Tabi tek neden beyaz  sinek değildi.

Uygulanan yanlış politikalar, dışarıdan  gümrüksüz pamuk getirilmesi gibi etkenlerle Adana’nın pamuk çiftçisi başka ürünlere yönelmeye başladı. Mesela; Adana Çiftçiler Birliği eski Başkanımız rahmetli İzzettin Özgiray, yurt dışına çıkıp dönüşünde Adana çiftçisine mısır denemeleri yaptırmaya başlamıştır ve mısır pamuğa en büyük alternatif haline gelmiştir.

Ardından bazı çiftçilerimiz narenciye bahçeleri tesis etmeye başlamışlar, küçük çiftçiler karpuz, domates ve hububat tarımı ile devam etmişlerdir. Bugün narenciyedeki büyük üreticilere baktığımızda geçmişteki en büyük pamuk yetiştircileri olduğunu görüyoruz.” 

PAMUKTA BİRİNCİ SIRADAN 6. SIRAYA GERİLEDİK

Adana’nın zenginliğinin kaynağı olan pamuk ekiminden yıldan yıla uzaklaştığını ve bir zamanlar Türkiye pamuk üretiminde birinci sırada iken bugün 6’ncı sıraya gerilediğini belirten Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,  şöyle devam etti; “Adana’da çiftçilik yapmak aslında çok ayrıcalıklı.

Bu yörenin çiftçileri ekim sezonu öncesinde birbirlerine ‘bu yıl ne ekeceksin’ diye sorar. Ama susuz bozkırlarda olan bir şehirde bu soruyu sorma lüksümüz olmazdı. Oralarda buğday ve arpa ekersiniz başka şansınız yok. Ama Adana’nın suyu, iklimi ve toprak yapısı ürün desenini zenginleştiriyor. Bu açıdan baktığımızda kendimizi şanslı görüyoruz. Bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz lazım.” 

Mutlu Doğru, tarımın geleceğine ilişkin görüşlerini de paylaşarak, öncelikle iyi bir tarım envanteri çıkarılıp, neyin ne kadar üretildiğinin bilinmesi gerektiğini kaydetti. Doğru, konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı. Oldukça interaktif geçen toplantının sonunda Çukurova Kulübü Başkanı Serdar Öztekin ve Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı, katkılarından dolayı Mutlu Doğru’ya çiçek takdim ederek, teşekkürlerini ilettiler.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.