Kozmik Radyo & Haber

Çiftçilerin kredi faiz oranlarının düşürülmesi talebine yeşil ışık yanmadı

Çiftçilerin kredi faiz oranlarının düşürülmesi talebine yeşil ışık yanmadı
310 views
10 Mayıs 2022 - 9:56

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçileri Ziraat Bankası tarafından verilen kredilerin faiz oranlarının indirilmesi ve sıfır faizli kredi limitinin artırılması talebini, Hazine ve Maliye Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Nurettin Nebati, konuyla ilgili 2015 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına istinaden uygulanmakta olan faiz oranlarıyla kredi limitlerinin aynen geçerliliğini koruduğuna dikkat çekti. Bakan Nebati faiz oranlarında indirim ve sıfır faizli kredilerde limit artışına yönelik bir çalışmadan bahsetmedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi koşulları, kuraklık, girdi maliyetlerindeki artış gibi nedenlerden dolayı zor günler geçiren çiftçilerin Ziraat Bankası’ndan çektiği kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve sıfır faizli kredi miktarının arıtılması yönündeki taleplerini Meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti: 

“Ziraat Bankası tarafından çiftçilere verilen sıfır faizli kredinin limitinin 250 Bin TL olarak güncellemesi için yapılan bir düzenleme bulunmakta mıdır?

100 bin TL ve üzeri kredilerde uygulanan yüzde 15 olarak uygulanan faiz oranlarında indirim yapılması ile ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır?”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Nebati, 02/01/2020 tarihli ve 2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda belirlenen esaslar çerçevesinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tarımsal üreticilere Hazine faiz destekli yatırım ve işletme kredileri kullandırıldığını belirtti. 

Bakan Nebati, bu krediler için üretici tarafından ödenecek faiz oranının, söz konusu Karar’da belirtildiği üzere Banka’nın tarım kredilerine uyguladığı faiz (piyasa faizi) üzerinden yine kararda belirtilen indirim oranları uygulanarak hesaplandığını belirtti. 

BAKANDAN OLUMLU YANIT YOK 

Bakan Nebati, çiftçilerin sıfır faizli kredi limitinin artırılma ya da kredilerdeki faiz oranlarının indirilmesine yönelik taleplere olumlu yanıt vermedi.

GÜRER: “MEVCUT KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise tarımsal üretimdeki maliyet artışlarının çiftçileri ciddi manada mağdur ettiğine değindi. Kuraklık ve pandemi sürecinde yaşanan sorunların da çiftçilere sıkıntıya soktuğunu anlatan Gürer, bu koşullarda Ziraat Bankası’nın çiftçilere verdiği tarımsal kredilerin, normal koşullardaki gibi değerlendirilmemesi, mevcut koşullar gereği faiz oranlarının indirilmesi yada sıfır faizli kredi limitlerinin artırılması gerektiğini belirtti. 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.