Kozmik Radyo & Haber

Çukurova Çiftçisinin Zirai Don ve Kuraklık Mağduriyeti Meclis Gündeminde

Çukurova Çiftçisinin Zirai Don ve Kuraklık Mağduriyeti Meclis Gündeminde
168 views
28 Nisan 2022 - 12:45

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çukurova çiftçisinin zirai don ve kuraklıkmağduriyetini TBMM Genel Kurulu’nda dile getirdi. TARSİM’in zararları karşılamadığını kaydeden Bulut, “Zirai don sigorta kapsamına alınmalı, damla sulamada kullanılan elektriğin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalı” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,Adana’da son iki ayda 10’ar gün aralarla yaşanan zirai donun, çiftçilerin belini büktüğünü söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Bulut, zirai donun özellikle şeftali, narenciye, sert çekirdekli meyve bahçeleri ile karpuz, mısır, buğday, domates, patates ekili alanlarda ciddi zarara yol açtığını kaydetti.

ZİRAİ DON SİGORTA KAPSAMIA ALINMALI

Fahiş girdi maliyetleri altına üretmeye çalışan çiftçinin, buğdayını silajlık olarak biçip satmak ya da tarlasını sürmek; zarar gören narenciye ağaçlarını da kesmek durumunda kaldığını belirten Bulut, şöyle devam etti:

“‘1 Mayıs’tan sonra zirai don teminatı geçerli. Meyve kapsam içine girmiyor.’ diyen Tarım Sigortaları Havuzu, çiftçinin zararını karşılamamaktadır. Çitçinin bel bağladığı TARSİM maalesef ipe un sermektedir. 1 Mayıs’tan sonra zirai don Adana’nın neresinde görülmüş?  Çukurova çiftçisi zirai don nedeniyle oluşan mağduriyetinin giderilmesini, en azından zirai donun sigorta kapsamına alınmasını istemektedir.

ELEKTRİĞİN YARISINI DEVLET KARŞILASIN

Yine damla sulamayı elektrikle yapan çiftçimiz kuraklık desteklerinin bu yıl daha fazla verilmesini, elektriğin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanmasını talep etmektedir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.