Kozmik Radyo & Haber

Doktorlar Kararlı; “Hekim maaşları iyileştirilsin!”

Doktorlar Kararlı; “Hekim maaşları iyileştirilsin!”
206 views
20 Ekim 2021 - 14:02

Hekim ve sağlık çalışanlarının haklarının gerilediğini, angarya ve iş yükünün de artmaya devam ettiğini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Taleplerimiz yerine getirilinceye kadar eylemlerimiz sürecektir. Güvenli ve sağlıklı çalışma alanları, hastaya bakabileceğimiz yeterli zaman ve maaşların iyileştirilmesini istiyoruz.” dedi.

HEKİMLER HER YÖNÜYLE FEDAKÂRCA ÇALIŞMIŞTIR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Poliklinikler önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları taleplerinin yerine getirilmesi için basın açıklaması yaptı.

Katılımcılar ve Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklamayı okuyan Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Bugün başlattığımız eylemlilik sürecinin ikincisi için burada toplanmış bulunmaktayız. Taleplerimiz yerine getirilene kadar bu süreç devam edecektir. Ülkemiz ve dünya pandemi belasıyla uğraşmaya devam ediyor. Yaklaşık iki yıldır tüm hekim ve sağlık çalışanları canını dişine takarak özveri ile bu hastalığa karşı mücadele ettik, ediyoruz. Son yıllarda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hakları tarihinde görülmemiş şekilde gerilemeye, angaryalar ve iş yükü de bir o kadar artmaya devam ediyor. Her geçen yıl giderek artan oranda geriletilip erozyona uğratılmış ekonomik ve özlük haklarımızdaki kayıplar, sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenen COVID-19 pandemisi ile mücadele sürecinde de devam etmiştir. Hekimler her yönüyle bu süreçte fedakârca çalışmış; etik ilkelerden yana hekimlik değerleri ile toplum sağlığı için insanüstü gayret göstermişlerdir. Toplumda en fazla hastalanan ve hayatını kaybeden meslek grubu sağlık çalışanları olmuştur. Tüm bu süreçte maalesef 191’i hekim olmak üzere 478 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Önlerinde saygıyla eğiliyoruz.”

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BORÇ BATAĞI İÇERİSİNDE

“Sorunlarımız yalnızca çalışma saatleri, çalışma alanları, ödemeler ile sınırlı kalmamaktadır.  Mesleğimiz, güvencesizliğin en yaygın olduğu iş kollarından biri haline getirilmiştir. Bu değişim baskının, mobbingin, ayrımcılığın, eşitsizliğin ve kayırmacılığın alabildiğine yaygın hale gelmesine neden olmuştur. Üniversite Hastanelerimizin içine düşürüldüğü borç batağı; bilim üretmek yerine hocalarımıza getirilen hasta bakarak performans yapma baskısı ise tek başına ayrıca sorun olmaya devam etmektedir. Tıp fakültelerinin artan sayısı ve öğrenci fazlalığı, eğitimimizin geldiği nokta bizleri rahatsız etmenin ötesine geçmiştir. Hekimler gelinen noktada muayene sırasında hemşire veya sağlık personeli olmadan muayene yapmaya zorlanmış. Muayene süreleri ise 5 dakikaya düşürülmüştür. Bu 5 dakikada hastanın tüm anemnezini almamızı ve tanıyı koyarak tedavisini düzenlememiz istenmektedir.”

YAŞANABİLİR TEMEL ÖDEME İSTİYORUZ

“Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2020 yılının ilk 6 ayında 2 bin 412 doktor istifa etmiş, 522 doktor ise özel hastanelere geçiş yapmıştır. Bizlere gelen bilgilere göre ise 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa ettiğidir. Yurtdışında çalışmak için yılda 900’lere varan hekim bu ülkeyi terk etmektedir. Hekimler artık bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir. Tıp fakültesi öğrencileri TUS sınavına girmek yerine artık Almanca kurslarına gitmektedir. Ülkemizde hekim ve sağlıkçı maaşları gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bizler çoktandır artık maaşlarımızla geçinemez duruma geldik. Bizler geçinemediğimizi söylemekten utanıyoruz. Bizi bu duruma düşürenler bu durumdan utanmamaktadır.” diyerek taleplerini şöyle sıraladı; “Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz”, “Hekimlere 7200 ek gösterge istiyoruz”, “Her yıla 120 gün yıpranma payı istiyoruz”, “Covid-19 meslek hastalığı yasası istiyoruz”, “Hastaya yeterince zaman ayıracağımız süre istiyoruz. 5 dakika muayene yetmez”, “Güvenli, sağlıklı çalışma alanları istiyoruz”, “Etkin ve uygulanabilir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz”.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.