Kozmik Radyo & Haber

YABANCI ŞİRKETLER ÜLKEMİZİ SÖMÜRGE OLARAK MI GÖRÜYOR?

YABANCI ŞİRKETLER ÜLKEMİZİ SÖMÜRGE OLARAK MI GÖRÜYOR?
315 views
18 Mart 2021 - 13:28

Adana Milletvekili İsmail Koncuk, yabancı şirketlerin ülkemizde çalıştırdıkları işçilerin hakkının gasp edildiğini yaptığı açıklama ile dile getirerek,  “Karaman’da Alman DOHLER, Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren Fransız BELKAPER şirketleri; sendikal hakları, hukuku yok sayarak işçilerimize adeta zulmediyor. Kendi ülkelerinde hukukla övünen bu şirketler Türkiye’yi bir sömürge mi görüyorlar? Buna izin verilemez” dedi.

İşçiler yabancı şirketlerin yasa tanımamışlığıyla mücadele ediyor!

2015 yılında Karaman’da faaliyet gösteren Almanya menşeli DÖHLER firmasında çalışan işçiler Anayasal hak olan sendikalaşma haklarını kullanmış, Bakanlıktan sendika sözleşme yapabilir yetkisi almasına rağmen işveren sendikanın yetkisine itiraz etmiş, 32 sendika üyesi işçinin tazminatsız olarak iş akitlerini fes etmiştir. Bu süreç içerisinde işten atılan işçiler hem işe iade davasını hem de tazminat haklarını kazanmış fakat işçiler işe alınmamıştır.  Sendikanın yetkisine işverenin itirazı 5 yıl sürmüş 2020 Aralık ayında Yargıtay’ın onaması ve Bakanlığın yetkisiyle sözleşme süreci başlamıştır.

Koncuk, “Ancak işveren; yargı kararını ve Bakanlık yetkisini yok sayarak masaya oturmayıp, işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yaparak, işçileri mobing ve işten atmalarla karşı karşıya bırakıyor. 56 gündür tazminatsız olarak iş akitleri fes edilen işçiler, yabancı şirketlerin yasa tanımamışlığıyla mücadele ediyor.” dedi.

Adana Milletvekili Koncuk, “İşveren fabrika önlerine dikenli teller çekerek işçilere baskı devam etmekte, işçilerin bu hukuksuzlukları Cimere anlatmasıyla Bakanlıktan gelen müfettişlerin işçilerle ve dışarda işten çıkarılan işçilerle yaptığı konuşmada, işverenin mağduriyetini belgelemiştir.  Bu Kanun tanımaz DÖHLER firmasına kim dur diyecek, bu firmalar dünyanın her yerinde yasalara uyarken bizim ülkemizde yasaları neden tanımıyorlar.” diyerek konuyu Meclis gündemine de taşıyacağını belirtti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.