Kozmik Radyo & Haber

“Yönetemiyorsunuz, istifa edin”

“Yönetemiyorsunuz, istifa edin”
293 views
10 Şubat 2021 - 10:28

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis kürsüsünden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya çağırdı. AKP’nin ülkeyi olduğu gibi tarımı da yönetemediğini, sorunlar derinleşirken iktidarın çözüm üretmek yerine sadece seyrettiğini aktaran Barut, “Beylik laflarla, rakamları çarpıtarak algı operasyonu yapan tuzu kuru Tarım Bakanı derhal istifa etmelidir” dedi.

CHP GRUBU ADINA KONUŞTU

İYİ Parti’nin tarımla ilgili Grup Önerisi üzerine CHP Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, “Gazi Meclisteki bu kürsüden AKP iktidarına defalarca tarımsal üretime ve üreticiye destek verin diye haykırdık ama maalesef hiç oralı olmadınız. Salgınla da birlikte ekonomik kriz derinleşti, çiftçimiz ise perişan oldu. Tarım da ise işler içinden çıkılmaz bir hal aldı. İş bilmez tek adam anlayışı ise üreticinin hâlini görmüyor ve bu da yetmezmiş gibi kulağının üstüne yatıyor. Yürekleri dağlayan bu feryadı nedense duymuyorsunuz, lal olan dilleriniz çözülürdü ama vicdansızlığınız o kadar büyük ki, çiftçiye ve tarıma darbe vurmaya da devam ediyorsunuz” diye konuştu.  

“UTANÇ REKORUNU SİZ KIRDINIZ”

AKP iktidarı döneminde iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini aktaran Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Gübreden mazota, ilaçtan tohuma üretim maliyetleri fahiş oranda arttı ama çiftçinin yangını ise hiç sönmedi. Alın teriyle ve binbir emekle ürettiği ürünler para etmiyor. Biz çiftçilerimize ve tarıma destek isterken, iktidar, bırakın destek vermeyi köstek oluyor. Tarım bütçesindeki destekleri geçen yılla aynı olacak şekilde 22 milyar lirada bıraktılar. En başta çiftçinin borcunun yapılandırılması gerekirken ötelemediler bile. Ayıptır, günahtır, yazıktır. Oğlunu evlendirecek çiftçiye, ‘çiftçisin’ diye artık kız vermiyorlar. Nedeni ise sizlersiniz. Çünkü çiftçimiz borç batağında, traktöründen ineğine, tarlasından ahırına haciz konulmuş durumda. Ürettiğinden kazanamayan, borç batağına sürüklenen çiftçi neden üretsin? Babasının, anasının halini gören çocuk neden tarıma ilgi duyup iş yapsın, bu mümkün değil. İktidarınız uçaklarda, yatlarda, saraylarda otururken sizin yöneticiniz ise çiftçiye bir cep telefonunu dahi çok görüyor. AKP iktidara geldiğinde, 2003 yılında 2 milyon 800 bin çiftçimiz vardı ama politikalarınızla 700 bin çiftçi tarımdan kopartıldı, 2 milyon 100 bine geriledi. 2000’li yılların başında 27 milyon hektar olan tarım alanları 23 milyon 200 bin hektara geriledi, bu da yetmedi sizin iktidarınız döneminde Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca ilk kez 20 milyon hektarın altına ekim alanları geriledi. Bu utanç rekorunu siz kırdınız.

“BU AYIP İKTİDARINDIR”

Ürettiğinden kazanamayan çiftçinin desteklenmediğini ve tarımdan hızla uzaklaştığını dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Tarımın ve çiftçinin sorunlarına çözüm bulacağınız yerde ithalat sevdanızla açığı dışarıdan ithal etmekle, dışarıdan getirmekle kapatmak istiyorsunuz. Tarım ülkesi olan Türkiye’de yılda 10 milyon ton buğdayı ithal hale getirdiniz. İktidarınız boyunca, on sekiz yılda 59 milyar dolar buğday ithalatına para ödediniz ve aynı zamanda da 30 milyar doların üzerinde tarımda dış ticaret açığı bıraktınız. Kuru samanı bile ithal ettiniz. Bu ayıptır, günahtır ve bu ayıp size aittir. Tarım Kanunu’na göre çiftçinin devletten 211 milyar alacağı var. Çiftçiye borcunuzu bile ödeyemiyorsunuz. Ülkeyi olduğu gibi tarımı da yönetemiyorsunuz. Yapacağınız en iyi şey görevi bırakmaktır. Beylik laflarla rakamları çarpıtarak algı operasyonlarını bırakın; iş bilmez, tuzu kuru Tarım Bakanını da derhâl istifaya davet ediyoruz.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.