Kozmik Radyo & Haber

“Emeklilikte Yaşa Takılanlar çözüm bekliyor”

“Emeklilikte Yaşa Takılanlar çözüm bekliyor”
309 views
15 Ocak 2021 - 12:35

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, halkın iktidarında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için mutlaka çözüm üretileceğini söyledi. İktidarı ve Meclis’i EYT sorununa daha fazla zaman kaybetmeden harekete geçmeye çağıran Barut, “Dün olduğu gibi bugün de, yarın da Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın yanındayız. EYT mağdurları yalnız ve sahipsiz değildir. Bu sorun çözülene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

“HAKLARI GASP EDİLDİ”

Hakları gasp edilen, söz verilmesine rağmen çare üretilmeyen EYT mağdurlarının sorunlarına dikkat çeken Ayhan Barut, “8 Eylül 1999 yılında çıkarılan yasa nedeniyle SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu olarak çalışanlar büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen milyonlarca insanımız çare arıyor. Dönemin koalisyon hükümetince çıkarılan 4447 Sayılı Kanunun geriye doğru işletilmesi, EYT mağduriyetinin temelini oluşturuyor. Bu insanlarımız erkeklerde 25 yıl 5000 gün, kadınlarda 20 yıl 5000 gün şartlarına göre emekli olacakken ‘kademeli emeklilik’ uygulamasıyla mağdur edilmişlerdir. Bu düzenleme kazanılmış bir hakkın gasp edilmesine neden olmuştur” diye konuştu.  

“EYT ÇİLESİNE SON VERECEĞİZ”

Bu sorunun çözülmesi için dile getirilen taleplerin görmezden gelinmeye devam edildiğini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“İşte tam da bu nedenle ‘EYT kader değildir’ demeyi sürdürüyoruz. EYT’lileri devlet ‘gençsin’ diye emekli etmiyor, özel sektör ‘yaşlısın’ diye işe almıyor. Gelirleri, düzenli bir işleri yok. Hakkını isteyen bu insanlarımıza kulak verilmelidir. Seçim beyannamelerinde söz verip inkar etseler de, biz bu sorun ortadan kalkmadan geri adım atmayacağız. Biz 22 yıldır emeklilik hakkı gasp edilen, 2000 ve 2008 Yıllarında Emekli Aylık Bağlanma Oranının (ABO) düşürülmesiyle açlığa mahkum edilen insanlarımızın sesi ve nefesi olmaya devam edeceğiz. Kısmi ve kademeli çözüm istemiyoruz. EYT’lilerin işe girdiği şartlarda emekli olmasını, Emekli Aylık Bağlanma Oranının 2000 yılı öncesine getirilmesini talep ediyoruz. Bunlar çözüm üretmese de ilk seçimde gidecekler ve biz EYT çilesine son vereceğiz.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.