Kozmik Radyo & Haber

Bakan şekerpancarı taban fiyatını savunamadı

Bakan şekerpancarı taban fiyatını savunamadı
340 views
19 Kasım 2020 - 12:00

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in şekerpancarı alım fiyatının belirlenmesindeki gecikmenin nedenini sorduğu önergesine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yanıt verdi. 

Bakan Pakdemirli bu yıl yüzde 12 artışla 336 lira olarak açıklanan şekerpancarı alım fiyatının 2001 yılında yürürlüğe giren Şeker Kanununa göre belirlendiğini açıkladı. 

Önerge sahibi Gürer ise ilgili Kanuna göre şeker fabrikaları ve üreteci temsilcileri arasında üretim maliyeti artışları dikkate alınarak mutabakatla belirlenmesi gereken fiyat artışının üretici temsilcilerinin görüşü alınmadan ve yüzde 50’yi geçen maliyet artışı gözetmeksizin belirlendiğini ifade etti. 

ŞEKER PANCARI FİYATI NEDEN GEÇ AÇIKLANDI?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, geçen yıl 1 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bu yıl ise 1.5 aylık gecikmeyle Ekim ayının ortalarında açıklanan şekerpancarı alım fiyatlarının açıklanmasındaki gecikmenin nedenini sordu. 

PANCAR FİYATI ŞEKER KANUNUNA GÖRE BELİRLENİYOR

Önergeyi yanıtlayan Bakan Pakdemirli, 4634 Sayılı Şeker Kanunun yürürlüğe girdiği 2001 yılından bu yana Kanun gereği, Şeker pancarı fiyatları veya avans fiyat her yıl, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üretici ve/veya üretici temsilcileri arasında, pancar ekiminden önce Ekim ayında başlayacak müzakereler sonucunda; Yıllık enflasyon oranı, Üretici maliyetlerindeki artış, Dünya pancar fiyatları, Alternatif ürün paritesi dikkate alınarak en geç Kasım ayı sonuna kadar varılacak mutabakatla belirlenmektedir” açıklamasında bulundu. Bakan Pakdemirli, 2020/2021 pazarlama yılı kesin taban fiyatı TÜRKŞEKER A.Ş. tarafından yüzde 12 artış ile 336 TL/ton olarak açıklandığını da hatırlattı. 

MALİYET ARTIŞINI KİME SORDUNUZ?

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Pakdemirli’nin verdiği yanıtı değerlendirdi. Gürer, “Şeker Kanununda belirtildiğine göre yıllık pancar alım fiyatları şeker fabrikalarının temsilcileri ve üretici temsilcilerinin mutabakatıyla belirleniyor. Ayrıca yıllık maliyet artışları ve enflasyon artışı da göz önündü bulunduruluyor. Fakat bu yıl  2019 yılına göre sadece %12 oranında bir artış sağlandı. Üretici temsilcilerinin görüşü de  bu bağlamda ne kadar alındı? Bu fiyata razı olan üretici temsilcileri kim ? Eğer görüş  alındı ise  mutabakata varıldı mı? Bakan bu konuda açıklama yapmayarak üretici fiyata razı oldu gibi bir algı yaratmaya çalışıyor. Üretici açık ve net bir şekilde fiyatı yetersiz bulduğunu ifade etmektedir” dedi. 

GEÇEN YIL 65 LİRA, BU YIL 36 LİRA ARTTI

2018 yılında 235 lira olan şekerpancarı alım fiyatının, 2019 yılında 65 liralık artışla 300 liraya çıkarıldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Yapılan 65 liralık artış, o dönemde pancar üreticisi için yeterli olmasa da Bakanın bugün savunduğu kanun dikkate alınarak saptanmadı mı ? O gün o artışı veren iktidar bugün şeker pancarında 16 polar için ton fiyatını 390 TL olarak verebilirdi. Enflasyon dikkate alındığında reel olarak geçen yılın rakamı ile aynı tutarda kalan bir taban fiyat  açıklandı. Aradan bir yıl geçtikten sonra ve maliyetler yarı yarıya artmışken, 2020 yılı için 36 liralık artışın  haklı bir gerekçesi olamaz. İlaç, gübre ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatları yüzde 50-60 arasında artarken, pancar fiyatında yüzde 12 artış sağlanması ve bunun neticesinde de fiyat artışının belirlenmesinde Şeker kanunun arkasına saklanılması doğru bir yaklaşım değildir” ifadesini kullandı.

ÜRETİCİ EKİM YAPMAYABİLİR 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, bu yıl beklentilerin çok altında kalan pancar alım fiyatındaki artış nedeniyle üreticilerin büyük oranda zarar edeceğinin de açık olduğuna dikkat çekerek, “iktidar çiftçiye hak ettiği değeri vermediği için çiftçi topraktan, üretimden kopuyor. Bu gidişat ise her geçen gün tarımı daha sorunlu hale getiriyor ”uyarısında bulundu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.