Kozmik Radyo & Haber

Gürer: Fidan dikmeyi de siyasi şov haline getirdiler

Gürer: Fidan dikmeyi de siyasi şov haline getirdiler
359 views
12 Kasım 2020 - 11:49

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ağaç dikme seferberliği” adı altında her yıl 11 Kasımda dikilen fidanların bir kısmının, doğru zaman ve doğru yerde yapılmadığı için tutmama riski olduğunu,21Marttan sonra dikimin daha doğru olacağını uzmanlarında ifade ettiğini söyledi.

11 Kasım’ın fidan dikmek için uygun bir tarih olmadığını  belirten  uzmanlara rağmen dikim yapılan fidanların geçen yol kuruduğunu ve yeniden dikim yapılmak zorunda kalındığını belirten Gürer, fidanların uzmanların 21 Martta başlayan Orman Haftası evresinde dikilmesini önerdiğini ifade etti. “Doğru zamanda ve doğru biçimde dikim yapılsın” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yapığı konuşmada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca “Geleceğe nefes, dünyaya nefes” projesi kapsamında  geçen 11 Kasımda düzenlenen Ağaç Dikme Seferberliğinin siyasi bir şova dönüştürüldüğünü vurguladı. 

Gürer, hem orman alanlarında hem diğer alanlarda ağaç varlığının artırılması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde ormanlık alanlarda fidan dikimlerinin yörenin ekolojik koşullarına bağlı olarak yapılması hâlinde sonuç alınacağı mutlaktır. Küçük alanlarda tüplü fidan her mevsim dikilse de  normalde fidanlar sonbahar ve ilkbaharda dikime uygundur. Fidanlar dikildiği yerin ekolojik koşullarına uygun türler olmalı ve dikim bilgisi olanlar tarafından dikilmelidir” dedi.


Uzmanlar 11 Kasımda ülkemizde farklı coğrafi bölge ve yüksekliklerde dikilmesi yerine 21 Martta Orman Günü ve Haftası evresinde dikilmesini önerdiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl kasım ayında dikilen fidanların bir kısmı tutmamış, daha sonra bunların yerine yenileri dikilmiştir” diye konuştu.

Doğru zamanda, doğru yerde doğru fidanların dikilmesi gerektiğine dikkat çeken Gürer, “ Ağaç dikimi bir siyasi şov değildir; fidanlar boşa gitmekte, yapılan harcamalar sonuç vermemektedir. Bu tür değerlendirmeleri Bakanlığın  doğru yapmasını öneriyorum” şeklinde konuştu.

MECLİS ARAŞTIRMASI DA İSTEDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  orman alanları ve ağaç varlıklılığının artırılması bir yurttaşlık görevidir. Ülkemizde ne yazık ki maden aramaları ve yangınlar ile binlerce ağaç her yıl yitirilmektedir. Kentleri betonlaştırma sürecinde yine binlerce ağaç ranta kurban edilmiştir. Her yıl değil  mevsimi geldiğinde her gün ağaç dikilse yeridir ancak ağaç dikimi bir siyasi şova dönüştürülmemelidir. Geçen yıl dikilen ağaçlar yanlış zamanda yapılan dikimlerle kurumuştur. Ülkemiz coğrafyasının her yerinde aynı anda fidan dikilemeyeceği uzmanların ifadesidir. Her fidan tek tek sulanamayacağı için toprağın nem ve yağış durumuna göre yapılan ekim fayda sağlar. Ülkemizde 21 Mart  Orman Haftası ve ağaç dikme dönemi iken iki yıldır kasım ayında bu dikim yapılmaktadır. Kaç ağaç dikildiği kadar kaç ağaç yaşadığı da önemlidir. İşin ehlinin dikim yapması esas olmalıdır. Bu kadar emek, zaman ve masraf doğru zamanda yapılmalıdır. Bunun araştırılması için Meclis Araştırılması da verdim” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.