Kozmik Radyo & Haber

“İşsizlik boyutu ürkütücü rakamlara ulaştı”

“İşsizlik boyutu ürkütücü rakamlara ulaştı”
363 views
24 Ağustos 2020 - 11:22

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2017-2019 yılları arasında işe giren 1 milyon 484 bin 257 bin kişinin deneme süresinin ardından işten çıkarıldığını açıkladı. 

İŞSİZLİK SORUNUNA FARKLI BİR PENCEREDEN BAKIŞ…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde işsizlik sorununun ulaştığı boyuta dikkat çekmek amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. 

Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “2017-2018 ve 2019 yıllarında iş başı yaptırılarak deneme süresi sonucunda işten çıkarılan işçi sayısı ne kadardır?” şeklinde soru yöneltti.

DENEME SÜRELİ SÖZLEŞMENİN İŞVEREN TARAFINDAN FESHİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, 2017-2019 yılları arasında işten ayrılış nedeni “Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi” olarak bildirilen sigortalıların sayısının 1 milyon 484bin 257 olduğunu açıkladı. 

GÜRER: “HER 3 GENÇTEN 1’İ İŞSİZ”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Selçuk’un önergeye verdiği yanıtla ilgili değerlendirmesinde, ülkemizdeki işsizlik sorununu geldiği ürkütücü boyutlara dikkat çekti. 

2017-2019 yıllarını kapsayan 3 yıl içinde işbaşı yapan 1.5milyona yakın kişinin deneme süresinin ardından yeniden işsiz kaldığına işaret eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde gerçek işsizlik rakamları, geniş tanımlı 10 milyondan fazla olduğu biliniyor. Her 3 gençten biri işsiz. Üniversiteyi bitiren her 4 gençten biri artık iş bulamayacağını tahmin ederek İŞKUR’a bile müracaat etmiyor. İşsizlik sorunu çığ gibi büyüyor. Gürer, “İnsanlar işsizlikten bunalıma giriyor. Sürekli işçilik yerine günlük yevmiyeli işçiliğe dahi razı hale geldi ” dedi. 

Gürer 3 yıl içinde 1,5 milyon kişinin, deneme süresi sonunda işten çıkarılmasının ayrıca üzerinde durulması gereken bir durum olduğunu belirterek gerekçe ve nedenlerinin irdelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu verilerin “işe al, dene, at” olarak ele alınamayacağını, konunun çok boyutlu bir şekilde incelenmesinin de şart olduğunu belirtti. Gürer, deneme süresince, çalışanların TÜİK verilerine nasıl yansıdığının da açıklanmasını istedi.

İŞSİZLİK SORUNU CAN ACITIYOR 

Türkiye’de işsiz sayısının bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan fazla olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İşe girdikten sonra deneme süresi bitiminde işten çıkarılanların sayısı, üç yılda bazı Avrupa ülkelerindeki toplam çalışan sayısından daha fazla. Üretimin düştüğü, tüketim ve ithalata dayalı bir ekonominin uygulandığı Türkiye’de, işsizlik sorununun daha da vahim boyutlara ulaşacağını görmek olmasıdır. İktidar, sorunu çözmenin değil zamana yayarak günü kurtarmanın peşindedir. Üniversite mezunu işsiz sayısında da ciddi artış vardır. Görünen o ki, işsizlik konusunda iktidarın planlı bir çözüm önerisi yoktur. Ayrıca deneme süresi geçici işçilik alanı olarak kullanılmakta olup güvencesiz, sendikasız ve düşük ücretli çalışmayı olağanlaştıran bu anlayışın da önü kesilmelidir. Nasıl olur da 1,5 milyon kişi 3 yılda deneme sürecinde başarılı bulunmayıp işten çıkarılır? Bu başlı başına bir araştırma konusu olacak öneme sahiptir” diye konuştu. 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.