Kozmik Radyo & Haber

Ayhan Barut’tan buğday ve arpa ithalatı kararına sert tepki

Ayhan Barut’tan buğday ve arpa ithalatı kararına sert tepki
382 views
18 Ağustos 2020 - 11:45

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ‘Çiftçinin kara gün dostu’ olması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 500 bin ton buğday ve 60 bin ton arpa ithalatı için yaptığı ihale duyurusuna sert tepki gösterdi. TMO’nun çiftçiye dostluk değil düşmanlık yaptığını söyleyen Barut, “Ekonomi yangın yerine dönmüş, tarımsal üretim bitmiş, üreten borca batmış ve ürünler para etmemişken, böylesi kara günler yaşanırken, ülke ekonomisi ve çiftçiye düşmanlık eden TMO, ithalat kararından vazgeçmelidir. İthalata değil tarımsal üretime ve üretene destek verin” dedi.

“TARIMDA 105 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT YAPILDI”

“Hububatta spekülatif kaynaklı fiyat artışlarının gıda enflasyonunu tetikleyici etkilerini önlemek ve hububatta fiyat stokçuluğunun önüne geçmek” gerekçesiyle 500 bin ton buğday ve 60 bin ton arpa ithalatı için 25 Ağustos’ta ihaleye çıkılacağını duyuran TMO’ya tepki gösteren Ayhan Barut, Türkiye’nin en temel sorununun iktidarın iş bilmez politikaları ve üretimsizlik olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olduğunu anımsatan Barut, zaman içerisinde üretim ekseninden uzaklaşıldığını, tüketim ve ithalat modeliyle hareket edildiğini söyledi. Bunun sonucunda 2002’den bu yana 700 bin çiftçinin tarımdan uzaklaştığını, ilk kez ekim alanlarının 20 milyon hektarın altına düştüğünü aktaran Barut, “Ülkemizi saman ithalatıyla tanıştıran, iktidar oldukları son 18 yılda 105 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapan AKP hükümeti ve iş bilmez Tarım Bakanları, tarımda sorunları çözmek yerine daha da derinleştiriyor” diye konuştu.

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

Türkiye’nin buğday ithalatında dünya birincisi olduğunu hatırlatan, son 2 yılda buğdaydan pirince, arpadan pamuğa, mısırdan ayçiçeğine Türkiye’nin 10 milyar dolarlık tarımsal ürün ithal ettiğini vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“AKP iktidarı ürettirmiyor, üreteni ürettiği için cezalandırıyor. Ülkemizi üretim yerine tüketim ekonomisiyle yönetiyorlar. Tarımda net ithalatçı haline getirilen ülkemizde çiftçimize destek vermiyorlar. Tarım Kanunu’na göre milli gelirin yüzde 1’ini destek olarak çiftçiye vermesi gereken AKP iktidarının üreticimize yaklaşık 180 milyar lira borcu var. Bunu yapmadığı gibi ülkenin ve halkın parasını ithalata harcıyor. Bir avuç yandaş ve rantiyeci kazanç elde ederken milyonlarca çiftçi kan ağlıyor. TMO, geçen yıl da 1 milyon buğday ve 700 bin tonluk arpa ithalatı için sıfır gümrük vergisiyle ihaleye çıkmış, sonra bu rakamları 1.5 milyon tona çıkarmıştı. AKP’nin iş bilmez politikaları neticesinde Türkiye’nin 2015’te 22.6 milyon ton olan buğday üretimi geçen sene 19 milyon tona düştü. Bu gerçeği görmeyen, çiftçinin kara gün dostu olması gereken ama düşmanlık yapan TMO, 25 Ağustos’ta 500 bin ton buğday, 60 bin ton arpa ithal etmek için ihaleye çıkacak. Gelin bu yanlıştan vazgeçin. İşinizi yapın, tarıma, üretime ve üretene destek verin.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.