Kozmik Radyo & Haber

Yeni bakana ‘Adana Hafif Raylı Sistem’ çağrısı

Yeni bakana ‘Adana Hafif Raylı Sistem’ çağrısı
398 views
10 Ağustos 2020 - 15:23

ADANA – Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’ni borçlarıyla birlikte devralamayacaklarını belirtmesinin ardından konuyu bir kez daha gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yeni bakan Adil Karaismailoğlu’na ‘duyarlılık’ çağrısında bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi CHP’li Dr. Şevkin, “Adana’nın raylı sistem kamburu görmezden gelinemez” dedi.

Dr. Şevkin’in soru önergesini yanıtlayan eski  Bakan Turhan, Adanalıları uzun süre borçlandıran, kentin kamburu haline gelen Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin bakanlık tarafından devralınamayacağını belirtmişti.

Bakanlık, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Akıncılar-Üniversite-Stadyum 2. Etap Hafif Raylı Sistem Hattına (HRS) ilişkin projelerin, Bakanlık tarafından incelenerek onaylandığını ancak Cumhurbaşkanı kararı başvurusu yapılabilmesi için fizibilite etütlerinin teknik ve mali açıdan güncellenerek belediye talebinin yenilenmesi gerektiğini kaydetmişti.

“BÜYÜK KÜLFET!”

Bakanlığın yanıtını değerlendiren ve mevcut bakan Adil Karaismailoğlu’nun girişimiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Binali Yıldırım’ın söz verdiği üzere raylı sistemin devri ile ikinci etap projesinin bakanlık tarafından üstlenilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Müzeyyen Şevkin, yapımına 1996 yılında başlanan ve 2010 yılı Mayıs ayında resmi açılışı gerçekleştirilen 535 milyon dolar maliyetli Adana hafif raylı sistem projesinin Adanalılar için büyük bir külfet oluşturduğuna dikkat çekti.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin büyük orandaki gelirinin de raylı sistem nedeniyle adeta ipotek altına alındığını söyleyen Dr. Şevkin, Türkiye’nin birçok yerinde tramvay hatları proje ve yapım çalışmalarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenilmesine rağmen Adana’nın kapsam dışında tutulmasının nedenini sorgulayan CHP’li Dr. Şevkin, “Kanal İstanbul gibi uçuk kaçık ve Türkiye’ye hiçbir faydası olmayacak projelere milyonlarca dolar ayıranlar Adana’da doğmamış çocuğu bile borçlandıran Raylı Sistem kamburunu görmezden geliyor” diye konuştu.
KARATAŞ YOLU BEKLİYOR!

Bakanlık ayrıca aynı soru önergesinde yer alan ve adeta ölüm yolu olarak bilinen 45 kilometrelik Adana-Karataş yol yapım çalışmalarıyla ilgili de bilgi de vermişti.

Yolun 12 kilometrelik kesiminde sathi kaplama üzeri bitümlü sıcak karışım kaplama çalışmalarının ve 2 kilometrelik kesimde bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol çalışmalarının artık bitirilmesi çağrısında bulunan Dr. Şevkin, Solaklı şehir geçişinde deplase problemlerinden dolayı henüz başlanmamış tretuvar imalatları deplase çalışmalarının da çözüme kavuşturulmasını istedi. CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, güzergah üzerindeki eksik sinyalizasyon sisteminin de tamamlanması gereğine işaret etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.