Kozmik Radyo & Haber

TÜRKİYE’NİN ‘BAĞIMSIZLIK BELGESİ’ LOZAN 97 YAŞINDA

TÜRKİYE’NİN ‘BAĞIMSIZLIK BELGESİ’ LOZAN 97 YAŞINDA
395 views
24 Temmuz 2020 - 13:27

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin ardından imzalanan Lozan Antlaşmasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını uluslararası alanda tescil eden bir belge olduğunun altını çizdi. Çelebi, “Ülkemizin uluslararası alandaki tapusu olan Lozan’ın kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalışan karşıdevrimcilerin amacına ulaşmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

TÜRKİYE’NİN BAĞIMSIZLIĞINI ULUSLARARASI ALANDA TESCİL EDEN ANTLAŞMA

CHP Adana İl Başkanı Çelebi Lozan Barış Antlaşması’nın 97.yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Lozan’ın Türkiye için önemine vurgu yaptı.  Osmanlı Devletinin parçalanıp işgal edilmesini sağlayan Sevr Antlaşmasının, Lozan Barış Antlaşması’yla geçersiz hale geldiğinin altını çizen Çelebi, “Lozan, Sevr’i tarihin çöp kutusuna göndermiş, emperyalist devletler Türkiye Cumhuriyeti’ni bağımsız, özgür bir devlet olarak resmen tanımıştır. Lozan, Türkiye’nin varlığını ve bağımsızlığını uluslararası alanda tescil eden, Sevr karanlığını sonlandıran çok önemli ve değerli bir antlaşma ve belgedir” diye konuştu.

BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VEREN HALKLARA İLHAM KAYNAĞI OLDU

Lozan’da kapitülasyonların da tamamen kaldırıldığını anımsatan Çelebi, Türkiye’nin ekonomik olarak da bağımsızlığını kazandığını vurguladı.  Lozan’ın imzalanmasıyla ulusumuzun verdiği bağımsızlık mücadelesinin mazlum uluslara ilham kaynağı olduğunu dile getiren Çelebi,  Cumhuriyetin aydınlığını kabullenemeyen emperyalist güçler ve yerli işbirlikçilerinin Lozan’ın kazanımlarını ortadan kaldırmak için yüz yıla yakın zamandır mücadele ettiğini kaydetti.

KARŞIDEVRİMCİLER AMACINA ULAŞAMAYACAK

Çelebi, “Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası tapu senedidir.  Atatürk’ün çizdiği yolda, Cumhuriyet değerlerine bağlı kalarak, çağdaş uygarlık hedefi için yılmadan, korkmadan mücadele edip emanet aldığımız cumhuriyeti geliştirerek gelecek kuşaklara aktaracağız. Lozan’ın 97.yıldönümünde Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü, mücadele arkadaşlarını, Lozan’ın mimarı İsmet İnönü’yü ve şehitlerimizi rahmetle, saygıyla, şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.