Kozmik Radyo & Haber

ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor

ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor
497 views
21 Temmuz 2020 - 12:02

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayının konuğu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel ve ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özlem Uslu oldu. Prof. Dr. Çengel, “Türk Dünyasında Manevi Uyanışın Şiirle Terennümü”,  Öğr. Gör. Dr. Uslu da “Çağdaş Müzecilik Anlayışı ve Küresel Salgın Sürecinde Sanal Müzelerin Artan Önemi” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

Şiirin dille ifade edemediğimiz duyguları ve düşünceleri aktarmada kullanılan en önemli araçlardan biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çengel, Anadolu ve Türkistan gibi iyi ayrı coğrafyada yaşayan şairlerin aralarındaki şiir bağı üzerinde durdu. 1911 ve 1912 yıllarında Anadolu ve Türkistan coğrafyasında benzer ıstırapların yaşandığını, benzer siyasi ve sosyal dertlerin var olduğunu ve bütün bunların bu iki coğrafyada yaşayan şairler tarafından şiirle dile getirildiğini ifade eden Prof. Dr. Çengel, yaşanan olayların şiir dünyasına yansıtıldığını ve bu olayları şiirle terennüm eden birçok şairin yetiştiğini söyledi.

Türk Dünyasında Manevi Uyanışın Şiirle Terennümü Konuşuldu

Anadolu ve Türkistan’da yaşanan ıstırapların ve birçok olayın Türk dünyasını birleştiren ortak duyguları yarattığını ifade eden Prof. Dr. Çengel, Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, A. Ötkür ve S. Çolpan gibi birçok önemli şairden bahsederek Anadolu ve Türkistan’daki pek çok şairin vatanın yalnızca bir toprak parçasından ibaret olmadığını vurguladıklarını, bağımsızlık ve aydınlanma anlayışını ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

Sanal Müzeler Rağbet Görüyor

Konuşmasına, Jeoloji Müzeleri, Endüstri Müzeleri, Askeri Müzeler ve Bilim Müzeleri olmak üzere birçok müze türünün olduğunu belirterek başlayan Öğr. Gör. Dr. Uslu da, günümüzde dijital ortamda ulaşıma açılmış olan sanal müzeler hakkında çeşitli bilgiler verdi. Sanal Müzeleri farklı başlıklar altında incelemenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Uslu, bunları “Broşür Sanal Müzeler” ve “İçeriksel Sanal Müzeler” şeklinde ele aldı. Broşür Sanal Müzeleri “var olan müzelere ait genel bilgilerin bulunduğu internet paylaşımı şeklindeki müzeler” olarak tanımlayan Öğr. Gör. Dr. Uslu, günümüzde hemen her müze için bir “Broşür Sanat Müzesi” oluşturulduğunu belirterek İçeriksel Sanat Müzelerini ise koleksiyonları çevirimiçi sunan ve ziyaretçinin koleksiyondaki nesneleri keşfetmesini amaçlayan sanal müze uygulamaları” olarak ifade etti.

Konuşmasına online sanal müzeler hakkında bilgi vererek devam eden Dr. Uslu bu müzelerin geniş kapsamlı olduğunu ve pek çok öğretici bilginin aynı anda sunulduğu söyledi. Günümüzde özellikle de korona salgını sürecinde oldukça rağbet gören sanal müzelerde, diğer müze gezilerine oranla daha ayrıntılı bilgilere ulaşılabildiğinin altını çizen Dr. Uslu bu tür müzelerin hem dünyada hem de Türkiye’de birçok örneğinin olduğunu ifade ederek bunlar arasında İspanya’daki Salvador Dali Müzesi’ni, Türkiye’deki İmoga Müzesi’ni ve sanal müze açısından oldukça gelişmiş olan Rahmi Koç Müzesi’ni örnek gösterdi.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik konuşma sonrası, canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel ve Öğr. Gör. Dr. Özlem Uslu’ya katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.