Kozmik Radyo & Haber

Çalışma Bakanlığı, emeklilerin beklentilerine yeşil ışık yakmadı

Çalışma Bakanlığı, emeklilerin beklentilerine yeşil ışık yakmadı
460 views
12 Haziran 2020 - 15:13

Gürer: “Emekli maaşlarının önemli bir

bölümü sağlık harcamalarına gidiyor”

Gürer: “Düşük gelirlilerden kesilen katkı payı ve ilave ücret uygulamasına son verilmeli”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maaşlarının önemli bir bölümü sağlık harcamalarına giden emekli, dul ve yetimler ile düşük gelirli çalışanların ödediği katılım payı ve ilave ücretlerle oluşan mağduriyeti soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gürer’in sağlık hizmetlerinde katılım payı ve ilave ücret uygulamasının kaldırılması talebini içeren soru önergesini yanıtlayan Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, düşük gelirlilerin bu konudaki beklentilerine yeşil ışık yakmadı.

KATKI PAYI VE İLAVE ÜCRET EMEKLİLERİ ZORLUYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Genel Sağlık Sigortası uygulamasının sigortalıların ve hak sahiplerinin kısa sürede sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağladığını ancak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için hastaların ödemek zorunda oldukları katkı payı ve ilave ücretlerin, özellikle emekli dul ve yetimleri ile gelir düzeyi düşük sigortalıları olumsuz etkilediğini belirtti.

UYGULAMANIN KALDIRILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR MU?

Gürer, “Gelir düzeyine bakılmaksızın uygulanan katkı payları ile ilave ücret alınması uygulamasının kaldırılması için herhangi bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?” şeklindeki soru önergesinin yanıtlanmasını istedi.

BAKAN SELÇUK, 5510 SAYILI YASAYA SIĞINDI

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda katılım payının; sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutarı ifade ettiğini belirterek, bu tutarların Kanunun 68 inci maddesi gereği alınmakta olduğunu vurguladı.

YEŞİL IŞIK YOK

Bakan Selçuk, “5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinde ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) katılım payı ve ilave ücret alınmayacak kişiler ve sağlık hizmetleri belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

GÜRER: “MAAŞLAR KATKI PAYI VE İLAVE ÜCRETLERE GİDİYOR”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Selçuk’un, soru önergesine verdiği yanıt üzerinden yaptığı değerlendirmede, “Öyle anlaşılıyor ki, Bakanlık düşük maaş alan emekli, dul ve yetimleri düşük gelirli sigortalıların bu konudaki taleplerine sıcak bakmıyor. Ancak, ülkemizde düşük maaşla evini geçindirmeye çalışan milyonlarca emeklinin maaşının önemli bir bölümü katılım payı ve ilave ücret gibi kalemlere kesiliyor” dedi.

HER HASTANEDE FARKLI ÜCRET

CHP Milletvekili Gürer, özellikle emeklilerin devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde ve araştırma hastanelerinde farklı miktarlarda katılım payı ödediğini, ilaç reçetelerinde ise aldıkları ilaçların sayısına ve fiyatlarına göre maaşlarında önemli bölümünün kesintiye uğradığını ifade etti.

EMEKLİLERİN SESİNE KULAK VERİN

Sağlık hizmetlerinden yararlanan emekli, dul ve yetimler ile düşük ücretli çalışanların bu hizmetleri alırken ödedikleri katkı payı ve ilave ücretlerin aldıkları maaşa göre yüksek olduğunu vurgulayan Gürer, “Bu konuda bir düzenleme yapılarak, düşük maaş alanlar ile emekli, dul ve yetimlerin ödediği katkı payı ve ilave ücret uygulamasına son verilmelidir” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.