Kozmik Radyo & Haber

Kızılay’dan korkutan açıklama!..

Kızılay’dan korkutan açıklama!..
476 views
07 Nisan 2020 - 12:19


Ülkemizde corona virüsü salgını sebebiyle tedbirler her geçen gün artarken; Kızılay’a verilen kan bağışlarında önemli oranda düşüş yaşandı. Günlük bağışlar yaklaşık yüzde 86 oranında azaldı. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart’ta 98 bin ünite kan stoku olan Kızılay’ın şu an 50 bin üniteye gerilediği öğrenildi. Özellikle negatif kan gruplarında trombosit bulmak zorlaştı. Yetkililere göre, durum böyle devam ederse, önümüzdeki dönemde corona virüsü salgını kaynaklı yoğun bakım sorunlarına, kan ve kan ürünü eksikliği kaynaklı durumlar da eklenebilir


Corona’dan sonra ‘Kan’ korkusu başladı: Kızılay’daki kan stoku 98 bin üniteden 50 bine geriledi
Dünya Sağlık Örgütünün “Pandemi” ilan ettiği corona virüsü sebebiyle, hayatın birçok alanında yaşanan olumsuzluklar, “Kan bağışı”nda da kendisini gösterdi. Kızılay yetkililerinin verilerine göre, corona virüsü salgını öncesinde ülkemizde, günlük 13-14 bin ünite kan bağışlanıyorken bu miktar bin 800’e kadar düştü.

GÜNLÜK İHTİYAÇ 5 BİN ÜNİTE

Uzmanlara göre; salgın öncesinde hastanelerin günlük kan ihtiyaçları 12-13 bin civarındaydı. Corona virüsü salgını sonrasında ise bu rakamda yaklaşık 7 bin ünitelik bir azalma oldu. Ancak 5 bin ünitelik ihtiyacın ise devam ettiği belirtildi.

KAN BAĞIŞI YÜZDE 14’LERDE

Günlük 5 bin ünite kana karşılık ise, Kızılay’a günlük yapılan kan bağışı bin 800’e kadar düştü. Kan bağışında yaklaşık yüzde 86’lık bir azalma yaşanırken, eksik olan ihtiyacın stoklardan karşılandığı ifade edildi.

YÜKSEK STOKLA GİRİLDİ

Kızılay’ın kurduğu sistem sayesinde ülkemizde son 20 yıldır kan eksikliğinden ötürü bir sorun yaşanmamıştı. Covid -19 Pandemisi sebebiyle hastaneler bağışçı kabul edemiyor. Yük sadece Kızılay’ın üzerinde kaldı. Salgın öncesinde, ülkemizde yaşanabilecek bir pandemi riskine karşı, Kızılay’ın bağışı kampanyalarını yoğunlaştırdığı ve 100 bin ünite kan stoğu yaptığı öğrenildi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.