Çukurova Pehlivanları Ata Sporu Güreşi Kalkındırma Derneği Başkanı Cengiz Çetinöz ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftar programında ata sporumuz güreşte Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin (Çukurova) illerinde yaşanan gerilemenin nedenleri ve çözüm önerileri masaya yatırdı. Elde edilen bilgiler ve değerlendirmeler mülke idare amirleriyle paylaşılacak, yaşanan krizden çıkış yolu aranacak. Bayramdan sonra Adana Valisi Mustafa Yavuz Güreş heyetini kabul edecek.
Programa yoğun katılım dikkat çekti. Programa Türk Güreş Vakfı Adana Şube Başkan ve üyeleri, Türkiye Güreş Federasyonu ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonuna mensup uluslararası ve ulusal hakemler, Osmaniye Anadolu Fit Club Spor, Kültür ve Eğitim Geliştirme Vakfı Başkanı ve üyeleri, Karaisalı Yörükleri Kültür Derneği ve Avşarlar Eğitim Kültür Araştırma Derneği Başkan ve üyeleri ile Çukurova Bölgemizde güreş yapmış Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’dan gelen eski Milli Güreşçiler, Antrenörler ve aktif güreş yapan sporcular katıldı.
İftar sonrasında ise Adana ve tüm Çukurova bölgesinde Türk güreşinin geldiği son durum istişare edildi. Çukurova bölgesinde güreşin mevcut durumu, karşılaşılan yapısal sorunları ve çözüm önerileri; sporcular, antrenörler, hakemler, eski milli güreşçiler ve güreş camiasının diğer paydaşlarının katkılarıyla kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Toplantı sürecinde yapılan değerlendirmeler sonucunda şu tespitler yapıldı:
1- Bölgenin güreş açısından güçlü bir geçmişe ve önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen, mevcut yapısal eksiklikler nedeniyle bu potansiyelin yeterince değerlendirilmediği,
2- Güreş İl Temsilcilikleri ve ilgili kurumlar arasında koordinasyon eksikliği bulunduğu,
3- Sporcuların ekonomik ve sosyal açıdan yeterince desteklenmediği,
4- Güreş Antrenmanı yapılabilecek minder, tesis ve salonların bölgelere göre yetersiz olduğu,
5- Özellikle Altyapılardaki minikler, yıldızlar ve gençler yaş grubunda yer alan sporcuların düzenli beslenme imkânının temin edilmediği, bu sporcuların illerinde kulüp olmaması nedeniyle farklı illerdeki kulüplere yönelmek zorunda kaldığı,
6- Güreş Camiası içinde güreşin daha büyük kitlelere sevdirilmesi, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi gibi ortak hedefler doğrultusunda birlikte hareket etme kültürünün zayıf olduğu,
7- Şimdiye kadar muhtelif tarih ve yerlerde gerçekleştirilen güreş odaklı istişare toplantılarda sunulan kanaatlerin ve alınan kararların gereğinin uygulama alanına geçemediği,
8- Gençler Yaş Grubunda ulusal ve uluslararası başarılara ulaşmış Sporcular ve aynı yaş grubundaki diğer sporcuların ekseriyetle bir kulüp bünyesinde istihdamı ve sosyal güvence sıkıntısı olduğundan, ciddi anlamda maddi sorunlar yaşadıkları ve güreşi bir tarafa bırakıp, geçim derdi ile mücadele etmek zorunda kaldıkları hatta bu nedenle gelecek kaygısı yaşayıp, en verimli çağda Güreşe veda ettikleri,
Yapılan istişareler neticesinde güreşin sürdürülebilirliğine negatif etkileri olan riskler olarak belirlenmiştir.
BAŞKAN CENGİZ ÇETİNÖZ
Dernek Başkanı Cengiz Çetinöz, iftar programına katılım sağlayanlara teşekkür ederken “Çukurova Pehlivanları Ata Sporu Güreşi Kalkındırma Derneği olarak, toplantıda ortaya konulan değerlendirmeler doğrultusunda Adana ve Çukurova bölgesinde güreşin yeniden güç kazanabilmesi için çok paydaşlı, sürdürülebilir ve çözüm odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini hep birlikte değerlendiriyoruz.” Şeklinde konuştu.
“HEPİMİZİN GÖREVİ, HEPİMİZİN SORUMLULUĞU”
Başkan Cengiz Çetinöz, “Bağrında olimpiyat şampiyonları, Türkiye şampiyonları çıkaran Adana ve tüm Çukurova bölgesinde ata sporumuzu yeniden ayağa kaldırmak hepimizin görevi ve sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Mutlaka ama mutlaka Türk güreşi bölgemizde yeniden hak ettiği değeri görmek zorunda. Bu konuda sonuç alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.


Fehmi Dönmez, Ceyhangücü Spor Kulübü Asbaşkanlığına Getirildi
“CEYHANGÜCÜ SPOR KULÜBÜ’NDE BAŞKAN DEĞİŞİMİ: KADİR GÜL BAŞKANLIK KOLTUĞUNDA”
AOSB 11. Geleneksel Futbol Turnuvası’nda 2. Hafta
Sarıçam Kılıçlı 1965 SK’da Ali Rıza Bozdemir Rüzgarı esiyor…
Çukurova Belediyesi maratondan 4 kupa ile döndü