Kozmik Radyo & Haber

Ayhan Barut’tan TOKİ için yasa teklifi

Ayhan Barut’tan TOKİ için yasa teklifi
466 views
03 Haziran 2020 - 11:51

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 2985 Sayılı Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni Meclis’e sundu. TOKİ’den konut ve işyeri alan yurttaşların talebini Meclis gündemine taşıyan Barut, “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) konut ve işyeri satın alan yurttaşlarımız 6 ayda bir artan taksit tutarlarının yüksekliği nedeniyle büyük güçlük yaşıyor. Taksit ödemelerinin her türlü vergiden muaf olsun, her 6 ayda bir taksitlere yapılan zam oranları net asgari ücret tutarının yüzde 1’i ile sınırlı tutulsun” dedi.

“TÜRKİYE’DE 38.4 MİLYON KONUT VAR”

2985 Sayılı Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Türkiye’de 2019 yılının Eylül ayı sonu itibarıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı konut sayısı 38.4 milyon oldu. Kentleşme, nüfus artışı, yenileme ve deprem gibi afetlerden kaynaklı konut ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bununla birlikte Türkiye’de yapı güvenliğinin sağlanması, mevcut konut stoğunun çağın gereksinimlerine uygun hale getirilmesi, deprem gibi risklere karşı gerekli önlemlerin alınması ve barınma ihtiyacının karşılanması çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“VERGİDEN MUAF TUTULSUN, ZAM YÜZDE 1’İ GEÇMESİN”

Konutla ilgili en büyük sorunu dar ve orta gelirli yurttaşların yaşadığına dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Ekonomik şartlardan dolayı konutuyla ilgili gerekli tedbirleri alamayan veya yenileyemeyen vatandaşlarımız kadar, onca yıl çalışıp çabalamasına karşın oturacak bir ev alamayan insanlarımız da bulunuyor. Zor koşullarda yaşam mücadelesi sürdürürken, ekonomik krizle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) konut ve işyeri satın alan yurttaşlarımız da her 6 ayda artan taksit tutarlarının yüksekliği nedeniyle büyük güçlükler çekiyor. Bu nedenle TOKİ konut ve işyerleri taksit ödemelerinin her türlü vergiden muaf tutulması ve her 6 ayda bir taksitlere yapılan zam oranlarının net asgari ücret tutarının yüzde 1’i ile sınırlı tutulması gerekmektedir. Yasa teklifimizin amacı zor koşullarda büyük bir özveri ve emekle konut-işyeri satın alan yurttaşlarımızın ekonomik olarak bir nebze de olsa rahatlamasını sağlamaktır.”

İŞTE O TEKLİF

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un 2985 Sayılı Toplu Konut Kanunu’nda yapılmasını istediği yasa teklifi şunları içeriyor;
“MADDE 1- 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 17- İdare tarafından satışı yapılan konut ve iş yerlerine ilişkin taksitlendirilmiş borçlar, her türlü vergi, resim ve harçtan istisna tutulur, peşinat ve taksit ödemelerinde banka komisyonu, banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ve benzeri adlar altında herhangi bir ek bedel talep edilemez.
Birinci fıkra kapsamındaki borç bakiyesine ve aylık taksit tutarlarına altı aylık dönemler halinde uygulanan artış miktarı, ilgili yılın net asgari ücret tutarının yüzde 1’ini aşamaz.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin