Hastalık ve ahlak başlığıyla ikinci yazıda ilkinde ilahiyatla ilgili geçen yedi maddenin 1. Maddesini ele alacağız. 1. Madde ‘insan Allah için ne ifade eder’ idi.
İnsanlar birbirlerine karşı ahlaksız davranabildiği için zalim, Allah’ın nazarıyla kendi değerini anlamakta zorluk çektiği için de cahildir. Tarihte kavimlerin tanrı kültü güç, iktidar, erkeklik, azap, paye, disiplin, zorbalık, kötülük, zaman, ateş, felaket ilahlığına atıf ve sömürü mantığına dayalıydı.
Ancak tüm İslam peygamberlerinin deklerasyonunda Allah Rahman (işleri merhamet ile) ve Rahimdir (zatı sevgidir)
Allah ismini oluşturan üç kelime olan “elif”, “lam”, “he” harflerini “kitab’ul ayn” çalışmasında kombinezon halinde inceleyen bilgi insanı Halil b. Ahmed (h.100-175) bu kelimelerin dokuz neticesininde “sevgi” olduğunu saptamış, kaydetmiştir. Allah sevgi demektir.
Kur’an’ da Allah lafzının geçtiği pasajlarda müjde, sevgi/rahmet, iyilik, ödül ve af, şiddet, azap, korku, yakmak, yoketmekten önce ifade edilir. Tahrif edilen veya insan üretimli dinlerde olduğu gibi Allah uzak değil insana yakın, azap etmek isteyen değil sevgi menbaı, korkulan değil iyilerle beraber ve güvenenleri karanlıklardan/ahlaksızlıktan, aydınlığa/ahlaka çıkarandır. İnsanlık, sevgi/rahmet ilahının kuluydu ve Allah için yeryüzünde değer ifade ediyordu.
İnsan, Allah için yeryüzünün erdemli varlığı, Allah’ın muradını gerçeklestirmek üzere icraatta bulunmaya gönderilmiş halifesidir. İnsan cehenneme gönderilmek için cennetten atılmamış ahlak emeğiyle cennetini kendi kazanmak için atılmıştır.
Insan değer madeni olabilirken pejmürde bir olasılık da mevcuttu ve çoğunluk bunu tercih ediyordu.
Birçok değerin ifadesi olan insan baştan sona ahlak kitabı olan Kur’an ile hayat bulabilirdi. Bu da sıhhat/ sağlık demekti. Sevgi sözleri insan için şifa, kozmik oluşum ve doğa için denge, canlılar alemi adına ölçülü tasarruf ve insalık için haddini aşmama demekti. Sözü edilen dört unsurun zıddı insanlık için felaket ve yokoluştu.
İnsanlar sevgi sözlerini uygulayabilseydi, yalanı, sahtekarlığı, nefreti, hainliği, zülmü, talanı terkederek tövbe eder, toprak, su, doğal güzellikleri tahrip etmez hem bedeni şifa bulur hem de dünya yaşanılabilir bir gezegen olacaktı. Söz konusu ahlaksızlıklar psikolojik ve fiziki rahatsızlıkların temelidir.
Biz psikolojik rahatsızlığı sadece deli olanlarla geçiştirmişiz ancak hastalıklarla ilgili psikanaliz kuramcılarının gerçek şemasında kalp, cigerler, dalak, damar, safra, mide, bagırsak, böbrek; iç hastalıkların çoğu, şeker, tansiyon, nöbetler ve beyin istikrarsızlığı ve iktidarsızlığın temel nedeni psikolojiktir.
İnsan Rabbini layıkıyla dinleyip sevmeyi, güveni/imanı, ahlakı, vicdan/merhameti, dürüstlüğü, adaleti kendinden başlayarak tesis etmeye çalıştığında insan ve dünya sağlığına kavuşacaktır. Kendini seven rabbini, insanlığı, tabiatı sever, mutludur ve mutlu eder.
Bu prototip/kişlik Allah için değerliydi.