Kozmik Radyo & Haber

ADASO’DA MACARİSTAN İLE TİCARET VE YATIRIM OLANAKLARI ANLATILDI

ADASO’DA MACARİSTAN İLE TİCARET VE YATIRIM OLANAKLARI ANLATILDI
240 views
10 Şubat 2022 - 11:35

Türkiye ve Macaristan arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Adana Sanayi Odası ve Macaristan Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde “Macaristan ile Ticari Fırsatlar ve İşbirliği Toplantısı” gerçekleştirildi.

Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Macaristan ile Ticari Fırsatlar ve İşbirliği Toplantısı’na, Macaristan Ankara Büyükelçisi Victor Matis, Macaristan Adana Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş ve çok sayıda iş adamının katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Türkiye-Macaristan arasındaki yakınlık ve iş birliğinin, stratejik ortalık düzeyinden çok daha öte, kardeşlik düzeyindedir. NATO müttefikliği ile başta AB ve Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası örgütlerde işbirliği ve Macaristan’ın AB üyeliğimize verdiği destek çerçevesinde ilişkilerimiz olumlu olarak ilerlemektedir.” dedi.

Her iki ülke de bir diğeri için büyük önem taşıdığını söyleyen Başkan Kıvanç, “Macaristan, Türkiye’nin Avrupa’ya, Türkiye de Macaristan’ın Asya ve Ortadoğu’ya açılan kapısı konumundadır. 2021 yılında resmi verilere göre Macaristan’a ihracat 1.2 Milyar dolar olurken ithalat ise 1.6 Milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Adana’mız ve Macaristan ikili dış ticaret verilerine göre ise Macaristan’a 2021’in yılında Adana olarak ihracatımız 11.5 Milyon dolar olurken ithalatımız ise 6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Macaristan ile ticaretimiz maalesef istediğimiz seviyelerde değil. Adana’nın merkezinde olduğu Çukurova bölgesi, sahip olduğu güç ve birikimle Macaristan’ın ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi konumundadır. Macaristan ile karşılıklı iş birliği imkanlarını ve fırsatlarını değerlendirmemiz gerektiğini düşünmekteyim.” diye konuştu.

Türkiye-Macaristan ilişkilerine değinen ve bu ilişkilerin ticari anlamda da önemli sonuçlar doğuracağını söyleyen Macaristan Ankara Büyükelçisi ViktorMatis, “Macaristan, Türkiye’nin Avrupa’daki en yakın dostudur. Siyasi ilişkilerimiz her iki devlet arasında çok iyi. İkili ilişkilerimizde 2013 yılı çok önemli bir seneydi.  Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kuruldu. 2021 yılının Kasım ayında ise beşinci toplantısını gerçekleştirdik. 2013 yılından beri stratejik iş birliği var ülkelerimiz arasında. Uluslararası camiada da birlikte hareket ediliyoruz. Bunlar oldukça önemli şeyler.” ifadesini kullandı.

Macaristan’ın Avrupa pazarı için bir üs niteliği taşıdığını belirten Büyükelçi Matis, Türk firmalarına pek çok fırsat sunduklarını ve Avrupa pazarına açılmak isteyen Adanalı firmalar için her kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.

Toplantının son bölümünde ise HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş, kurumun dünya üzerinde yapılanması, çalışmaları, sunduğu hizmetler ve faaliyet alanları hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Aktaş, HEPA Türkiye’nin Macar ihracatçılar için pazar araştırmaları, Türk ithalatçılara yönelik tedarikçi bulunması gibi ülke ve sektör araştırmaları yaptığını kaydetti. Amaçlarının Türkiye ve Macaristan arasındaki ticareti geliştirmek olduğunu da hatırlatan Aktaş, bu amaçla ticari ürünlerin pazarda tanıtımını yaptıklarını söyledi.  

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin