Kozmik Radyo & Haber

Çiftçi tarlasına gübre atamadı, rekolte kaybı olacak

Çiftçi tarlasına gübre atamadı, rekolte kaybı olacak
159 views
19 Ocak 2022 - 12:37

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Üreticilerin fiyatı aşırı derecede arttığı için gübre kullanamadığını belirtti. Gürer, bu yıl bazı ürünlerde rekolte kaybının olacağını söyledi. 

Bazı ürünlerin ekildiğini, taban  gübre zamanının geçtiğini ancak üst gübre kullanımı için halen bir fırsatın olduğuna dikkat çeken Gürer, Tarım ve Orman  Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, rekolte kaybını en aza indirmek için üreticilere gübre desteği sağlanmasını istedi. Mart ayında yapılacak ekimler içinde gübre fiyatlarının makul seviyeye çekilmesini istedi.

ÇİFTÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 

Üreticiler, gübre fiyatlarındaki fahiş artıştan yakınarak, “Ekim zamanında atılan ve ‘taban gübre’ tabir edilen gübreleri toprakla buluşturamadık. Bazı çiftçiler buğday ektikleri tarlalara dekar başına 35 kg gübre atması gerekirken, 15-20 kg attı, bazıları ise hiç atamadı. Bu durum buğdayda ciddi verim kaybına neden olacak” dediler.

İNDİRİM SÖYLEMİ GERÇEKÇİ DEĞİL 

Üs gübre tabir edilen ve ocak şubat aylarında atılan gübreyi önceki yıllarda Aralık ayında temin ettiklerine işaret eden Aydın Soylu , “Ancak gübre fiyatları neredeyse 10 kat arttığı için üst gübre temini de yapamadık. Gübretaş yüzde 20-30 oranında indirim yaptığını söylüyor ama piyasadan daha yüksek fiyata gübre satıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri pahalıya ürün verip daha sonra ‘fiyat düşürdük’ diye açıklama yapıyor. Köye bir kamyon mal getirip, sadece 1-2 çiftçiye yeten bu malları 5 liraysa 4,5 liraya satıp fiyat indirimi yapıldı demeleri hoş değil. 50 kuruş fiyat indirimi yapıp 10 kg mal getirerek üreticileri kandırmaya gerek yok. Döviz durdu. Gübre fiyatları beklenen gerileme olmadı. Diye konuştu. 

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLSÜN 

Ömer Fethi Gürer’e dert yanan bir çiftçi ise desteklemelerle ilgili eleştirilerde bulunarak, “dekara 5-10 lira mazot desteği, 10-20 lira gübre desteği verdiklerini söylüyorlar. Mazot 13 lirayı, gübrenin torbası ise 750 lirayı geçti. Biz böyle destek istiyoruz. Devlet destek veriyor diye çıkıp açıklama yapmasınlar. Biz tarıma dayalı hiçbir destek almak istemiyoruz. Yeter ki girdi maliyetleri bu kadar artmasın. Bugün mısırı 4 liraya satıyoruZ, girdi maliyelerinin düşmesini ve mısır fiyatının da düşmesini istiyoruz, mazot 5-6 lira, gübrenin tonu 1000  -2 bin lira olursa iz de fiyatları düşük tutarız, vatandaş da mağdur olmaz” şeklinde konuştu. 

GÜBRESİZ YAPILAN EKİM, REKOLTE KAYBINA NEDEN OLACAK 

Üreticilerin sorunlarını dinledikten sonra açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübredeki fiyat artışının çiftçiye gübresiz ekim yapmaya zorladığını, bu durumun ise rekolte kaybına neden olacağını belirtti. 

2020  yılında l 2 bin 400 lira olan bir ton DAP gübrenin  2021 yılında 17 bin liraya kadar yükseldikten sonra şimdilerde 13 bin lira seviyesinde çekildiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Diyorlar ki ‘gübrenin fiyatı düştü. Hayır gübrenin fiyatı düşmedi. Bir önceki  yıl 2 bin 400 lira olan gübrenin ​fiyatı şimdi 13 bin lira. Bu nasıl fiyat düşmesi?” diyerek tepkisini dile getirdi. 

GÜBRE DESTEĞİ ÇAĞRISI 

Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taban  gübre atamayan ya da az miktarda atan üretici için en azından üst gübre zamanında gübre desteği sağlanmalı. Bu şekilde kimsen de olsa rekolte kaybı aşağı çekiliyor. Aksi halde rekolte geçen yılın da altına düşer” uyarısında bulundu. Gürer Mart ayında ekim yapılacak ürünler içinde Gübrede acil önlem alınmalı dedi.

ÇİFTÇİNİN SESİNE KULAK VERİN

Tarımın stratejik bir alan olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “çiftçiler diyor ki, ‘girdi maliyetlerinin artışı karşısında, devletin verdiği desteklemeler çok az. O nedenle destekleme yerine girdi maliyetlerinin azaltılmasını sağlayın’ diyor. Çiftçinin sesine kulak verin ve mağduriyetin ortadan kaldırılması için girdi maliyetlerinin düşürülmesine sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirin” önerisinde bulundu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.